Tuning & styling

Lexus TMG Sports 650 doet gooi naar S 65 AMG

We dachten aanvankelijk met een Australische Holden te maken te hebben, maar het blijkt toch echt een Lexus te zijn. Dit is de TMG Sports 650, een door Toyota Motorsport GmbH verbouwde en zwaar opgevoerde Lexus LS die 650 pk spuugt.

We weten het al langer: Toyota vindt zichzelf ook een duf automerk, wil van dit (negatieve) imago af en zet daartoe meer in op sportiviteit. De GT86 is daarvan het meest recente voorbeeld, maar zo staan er nog twee sportcoupés op stapel. Heel wat anders, maar zonder meer een tactiek waarmee het merk zich een ander image aanmeet is door bestaande modellen te tunen. De vraag is echter of het daar een Lexus als ‘slachtoffer’ moest nemen en nog een oude ook. De sterk vernieuwde Lexus LS kan immers elk moment bij de dealers het terrein oprijden.

Grote turbo’s
Voor wie het enkel om paardenkrachten draait is bij de TMG Sports 650 aan het juiste adres. Door twee grote turbo’s op een 5.0 liter V8 te schroeven spuugt deze LS, zoals zijn naam al verraadt, maar liefst 650 pk uit. Zoveel vermogen geeft zelfs een twee ton wegende limousine vleugels en dat blijkt ook wel uit de (sprint)cijfers. Van 0 naar 100 km/h duurt slechts 3,9 seconden en wie z’n rechtervoet tegen het schutbord durft te houden moet uiteindelijk 320 km/h kunnen bereiken. De Mercedes-Benz S 65 AMG (met geblazen V12) en de Audi S8 zouden het er warm van krijgen.

Bodykit
Een limousine dik 200 pk meer meegeven dan het standaardmodel gaat hem niet in de koude kleren zitten, zeker als deze voor 100% is afgestemd op comfort. TMG heeft dan ook het nodige aan de LS moeten aanpassen om hem niet bij de eerste de beste bocht op z’n zijkant te leggen. Allereerst is er een potige bodykit gemonteerd zodat de auto een stuk beter door de lucht klieft, maar ook beter aan de ondergrond blijft ‘plakken’. Het aeropakket is grotendeels tot stand gekomen in de windtunnel en vervolgens uitvoerig getest op de Nürburgring. Ook diende de ‘Groene Hel’ voor de uiteindelijke afstemming van de ophanging.

Essen
Voor de TMG Sports 650 zijn er eigenlijk maar twee geschikte debuutshows en dat zijn de SEMA in Las Vegas en de Essen Motor Show. Die eerste heeft onlangs plaatsgevonden en de twee opent zijn deuren begin december. De TMG Sports 650 zal dan ook daar als eerste te zien zijn voor het publiek.

Gerelateerde artikelen

Prijzen nieuwe Lexus LS-serie bekendgemaakt

Autonieuws
> Artikel lezen

Letterlijk en figuurlijk een vooruitblik: de Lexus LS+ Concept

Autonieuws
Letterlijk en figuurlijk een vooruitblik: de Lexus LS+ Concept
> Artikel lezen

Hoe spannend wordt de nieuwe Lexus LS nu echt?

Spyshots
2017 Lexus LS
> Artikel lezen

Lexus LS heeft de allure van Maserati Quattroporte

Autonieuws
> Artikel lezen

Lexus pronkt met LS 500h in Genève

Autonieuws
Lexus pronkt met LS 500h in Genève
> Artikel lezen

Erop of eronder voor nieuwe Lexus LS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.