Tuning & styling

Vortex Beetle heeft serieuze spierballen

De SEMA Show in Las Vegas is voor de Amerikanen wat die in Essen voor ons is, het staat er bol van de pk’s. Neem deze zwaar opgevoerde Volkswagen Beetle van Vortex. Na het monteren van een gigantische turbo levert hij liefst 500 pk.

Onlangs hadden we het nog over de Beetle 53 Edition, een visuele knipoog naar de filmische Herbie maar die in wezen verre van een strepentrekker is. De APR-VW Vortex Beetle Turbo is juist het tegenovergestelde. Van buitenaf lijkt de auto, op de 19 inch wielen en een spoilertje hier en daar na, een doodgewone Beetle. Trek de motorkap open en je merkt ook niet meteen dat het hier om een duizelingwekkend snelle Kever gaat. Enkel wat carbon delen en een dikke aanvoerbuis verraden dat hier iets aan de hand is, voor de rest oogt het geheel als een weinig indrukwekkende 2.0 liter TFSI. Schijn bedriegt, want ergens in dat motorcompartiment gaat de grote APR GTX Turbo schuil die ervoor heeft gezorgd dat deze Beetle liefst 500 pk weet op te hoesten. Mijn hemel, dat is een specifiek vermogen van 250 pk per liter. Een record? Het zou zomaar kunnen.

4Motion
Om al dat pk-geweld een beetje efficiënt op de weg over te brengen heeft Vortex de auto omgebouwd van een voorwiel- naar een vierwielaandrijver wat Volkswagen af fabriek 4Motion noemt. Ook is de standaard ophanging vervangen door betere dempers, veren en stabilisatorstangen van APR en H&R. De koets is ermee meteen enkele centimeters dichter op het asfalt komen te staan. Ook dit draagt bij aan een betere wegligging. Verder zijn de remmen krachtiger dan voorheen.
Om de aandrijflijn zo lang mogelijk heelhuids te houden is de gehele versnellingsbak nieuw, het brandstofsysteem verbeterd en de intercooler vervangen voor een toereikend exemplaar. Uiteraard ging ook het motormanagement op de schop.

Gerelateerde artikelen

Is de Memminger Roadster zoals de VW Beetle had moeten zijn?

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring

Autonieuws
Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring
> Artikel lezen

Deze geveilde Volkswagen KdF Type 60 is niet te versmaden

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit wist je nog niet over de eerste Nederlandse Volkswagen Kever

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.