Tuning & styling

Ferrari 599 GTO nóg bruter dankzij Novitec Rosso

Novitec Rosso, naar eigen zeggen dé wereldleider in het tunen van Ferrari’s, is wel lekker bezig. Niet hun 458 Italia is het grote nieuws van Novitec Rosso in Genève, maar deze opgefokte Ferrari 599 GTO. Let wel, met een hoofdletter O!

De Ferrari 599 GTO is het extreemste uit Maranello ooit. Niet meteen vanwege de 660 pk sterke 6.0-V12, de acceleratie van nul naar honderd in 3,4 seconden en een top van 335 km/h; dat kunnen anderen immers nóg beter. Nee, de 599 GTO is werkelijk een supersportwagen in de marges en bestaat figuurlijk bijna geheel uit ééntjes en nulletjes, zoveel elektronica dat is erin verwerkt. De 599 GTO is pure wetenschap en er blijft dus niet veel meer te wensen over, dachten wij. Maar we hadden het compleet mis. We hadden namelijk geen rekening gehouden met Novitec Rosso die nog eens 218 pk en 242 Nm uit de twaalfcilinder weet te halen.

Drukvuller
Zonder het basisprincipe te veranderen is er maar één mogelijkheid om zoveel extra power uit een dergelijk blok te krijgen: het monteren van een compressor. Novitec Rosso is niet van het bescheidene en maakte er meteen twee van. De gemonteerde twin-compressor wordt aangestuurd via een getande V-riem en gesmeerd door een geavanceerd oliecircuit en kent een maximale druk van 0.45 bar. Het totale vermogen wordt afgegeven bij 8.400 Nm en het koppel bij 6.600 tpm. De V12 houdt er dus van om veel toeren te draaien. Het speciaal gesmeden uitlaatsysteem met 90 mm eindpijpen verzorgt de verschillende sonore soundtracks. Ze instellen kan via de Manettino-knop op het stuurwiel.

Trend
Dankzij de ingrijpende modificatie is de 599 GTO nóg sneller geworden. Van 0-100 km/h duurt volgens de makers niet langer dan 3,2 seconden en zeven tellen later doorbreekt hun versie de 200 km/h-grens. De topsnelheid ligt boven de 340 km/h en dat is eigenlijk best bescheiden gezien het vermogen plus het feit dat de auto iets minder kilo’s hoeft mee te slepen door lichtgewicht velgen. Vóór meten ze 21 inch in diameter en wegen ze totaal 10,4 kg en achter is dit 22 inch en 13,8 kg. De lichtgrijze lak met over de motorkap een gele streep – we zien een trend aankomen – is een eerbetoon aan de Ferrari 250 GTO met chassisnr. 4153.

Gerelateerde artikelen

Wat betaalde men voor de Ferrari SA Aperta?

Autonieuws
Wat betaalde men voor de Ferrari SA Aperta?
> Artikel lezen

Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen

Autonieuws
Fraaie Ferrari-collectie moet 18 miljoen opbrengen
> Artikel lezen

Ferrari Superamerica 45: de volgende one-off

Autonieuws
Ferrari Superamerica 45: de volgende one-off
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.