Spyshots

´Opvolger´ VW Golf R32 draait z’n testronden

De nieuwe GTI is inmiddels onthuld en nu is het wachten op de meest potente Volkswagen Golf; de vervanger van de R32. Als deze reeds al niet tot klassieker is gebombardeerd dan wordt deze dat naar verloop van tijd alsnog, want de opvolger ervan neemt afscheid van de heerlijke zescilinder.

De nieuwe ‘R-Golf’ krijgt in het kader van zuinig- en milieubewustheid namelijk de beschikking over een geblazen viercilinder op basis van de bekende 2.0 liter TFSI-motor. Wat vermogen betreft gaat de zogeheten Golf R20 er op vooruit; de auto moet zo’n 270 pk ophoesten in tegenstelling tot de 250 paardenkrachten van de R32. Hiermee moet de R20 in staat zijn in circa 5,5 seconden naar de 100 km/h te accelereren en een topsnelheid van 250 km/h (begrensd) te halen. 

Minimaal één ontbreekt 
Maar zoals het voor alle viercilinders - met of zonder turbo of compressor - geldt missen ze allen een zeer belangrijk element doordat er minimaal één cilinder ontbreekt: die overheerlijke motorsound. Het is onder andere deze eigenschap die de R32 zo bijzonder maakt. De Audi S3, Seat Leon Cupra Edition 310 of Mazda3 MPS bevatten weliswaar meer vermogen en zijn misschien iets sneller, geen van allen kan tippen aan de totale rijbelevenis van de R32. Juist door die overheerlijke zescilinderroffel. En daarom zal, met de opvolger R20, de meest potente Golf nooit meer hetzelfde zijn.

Waardige opvolger
Nou, misschien schijnt er toch nog licht aan het einde van de tunnel. Er wordt namelijk gesuggereerd dat Volkswagen op termijn een nog hetere Golf gaat neerzetten. Daarin zal naar verwachting de krachtige motor - een vijfcilinderturbo - uit de Audi TT RS en RS3 huizen en die moet garant staan voor een imponerend motorgeluid. Wij hopen op de komst van deze in de wandelgangen genoemde R42, want de R20 blijft eerlijk gezegd toch een beetje achter op de R32. De R42 mag zich volgens ons pas echt de waardige opvolger van de R32 noemen.

Mule
Het prototype op de afbeeldingen waarmee Volkswagen testwerkzaamheden verricht is niet representatief voor de uiteindelijke uitmonstering van de R20. Het betreft namelijk een zogenoemde mule. Onderhuids bevat het de techniek van het werkelijke model, maar het omhulsel is van een bestaand model. Let maar eens op motoraanduiding die 2.0 TDI weergeeft. En de gecentreerde dubbele uitlaatpijpen kennen we van de huidige R32. Overigens is het niet ondenkbaar dat de R20 een soortgelijk uitlaatsysteem zal bevatten. Het geluid dat eruit komt zal in ieder geval niet meer van R32-niveau zijn, maar dat hadden we al gezegd.

Onthulling in mei
Volgens onze bron zal Volkswagen de Golf R20 in mei tijdens de 24 Uren van ADAC presenteren. Het evenement zal plaatsvinden op het Nürburgring-circuit waar ook deze mule werd gespot. De verkoop start vermoedelijk later dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Opnieuw meer pk's voor Volkswagen Golf GTI

Autonieuws
> Artikel lezen

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak

Autonieuws
Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.