Spyshots

UPDATE: Mazda1 blijkt nieuw model voor Chinese Haima

Met enige twijfeling werd dit prototype van Mazda op de digitale plaat gezet in Frankrijk. In eerste instantie dachten we aan een vroege facelift van de Mazda2, maar verder kijkend ontdekten we significante verschillen. Het gaat hier om de nieuwe Mazda1.

UPDATE: Dit is niet de Mazda1, maar een nieuw model van het merk Hiama. Deze Chinese fabrikant produceert al jaren op Mazda gebasseerde modellen voor de thuismarkt. Zo zie je maar weer: ook onze doorgaanse goed geïnformeerde bronnen kunnen er wel eens naast zitten. In ieder geval is onze autokennis weer een merk rijker.

Voor een compleet nieuw model is het prototype slechts marginaal voorzien van camouflagetape. Op enigszins slordige wijze heeft het betreffende team nog gepoogd de details voor zichzelf te houden, maar in totaliteit verraadt het geheel al veel over het compacte model. Hierdoor kunnen we al na enkele malen kijken de nieuwigheden van de Mazda1 ontdekken.

Kleine teleurstelling
De Mazda1 is wezenlijk anders dan zijn grotere broer door z’n volledig opnieuw getekende bumpers, anders vormgegeven lichtunits vóór en achter en afwijkende motorkap. Bovendien zijn de achterportieren van het prototype veel korter om een Mazda2 te zijn. Verschillend zijn ook de spiegelkappen. Toch is de auto meteen herkenbaar als familietelg van het Japanse merk. Personen die enthousiast hadden gehoopt dat de Mazda1 veel trekjes zou ontlenen van de in 2008 gepresenteerde Kiyora Concept worden echter teleurgesteld. De Mazda1 wordt een fris ogende auto, maar zo spectaculair als de Kiyora wordt het niet. Dit terwijl het studiemodel volgens Mazda een voorbode zou zijn van de toekomstige spannende modellen. Enige teleurstelling is hier dus op z’n plaats.

1.3 liter hybride?
Wellicht krijgt de nieuwe Mazda1 wel de beschikking over de 1.3 liter direct ingespoten benzinemotor uit de Kiyora. Deze gekoppeld aan een kleine elektrische krachtbron in combinatie met een Smart Idle Stop System (SSIS) die de motor automatisch uitschakelt bij het stilstaan. De overbrenging zou dan verzorgd moeten worden door een nieuw ontwikkelde automatische zesversnellingsbak resulteerde in een maximale CO2-uitstoot van 99 g/km. Zeker is dit niet, want daarvoor is nog te weinig informatie voorhanden. Hopelijk krijgen we binnenkort meer te weten wanneer z’n showdebuut nadert. Die staat namelijk gepland voor de aankomende IAA in Frankfurt (september).

Gerelateerde artikelen

Bijgepunte Mazda CX-3 comfortabeler en stiller

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda CX-5 is Occasion van het Jaar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève

Autonieuws
Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.