Spyshots

Mercedes onthult eerste details SLS AMG

Voor het eerst in de geschiedenis presenteert Mercedes-AMG een eigen sportauto. Normaal gesproken zijn de auto´s van Mercedes-AMG gebaseerd op bestaande Mercedes-modellen, maar in dit geval is de auto geheel ontwikkeld door Mercedes´ performance-afdeling. Begin 2010 wordt de SLS AMG leverbaar, maar nu al geeft de fabrikant de eerste details vrij.

De SLS AMG, die in de wandelgangen bekend staat als ´Gullwing´, houdt de gemoederen al enige tijd bezig. Er wordt al lang over gespeculeerd en dankzij diverse spyshots hebben we al een indruk kunnen krijgen van het model. Helaas is de camouflageafdeling echter nog steeds zeer druk om ons op het verkeerde been te zetten. Ook nu Mercedes zelfs een flink aantal spyshots vrijgeeft kunnen we van het design nog maar weinig zeggen. Dat geldt echter niet voor de techniek. Mercedes-AMG laat ons alvast een kijkje in de keuken nemen en onthult de eerste technische specificaties.

Aluminium
Voor de ontwikkeling van de SLS AMG hadden Mercedes en AMG zich tot doel gesteld om een perfecte synthese van de krachten tussen beide merken te benadrukken. Het model is grotendeels opgebouwd uit aluminium en carbon waarbij het volledig nieuwe spaceframe zo licht en sterk mogelijk is gemaakt. Ook het onderstel en de carrosserie zijn geheel van aluminium waardoor een leeggewicht van 1.620 kg is bereikt. De frontmiddenmotor is zo ver mogelijk naar achteren ingebouwd waardoor een laag zwaartepunt en een nagenoeg ideale gewichtsverdeling (52/48) is bereikt.

Doorontwikkelde V8
Voor bloedstollende prestaties staat een doorontwikkelde 6.3 liter AMG V8-motor garant. De motor werd op tal van punten verder aangepast om een gewicht van ´slechts´ 260 kg te realiseren. Het vermogen van 571 pk (bij 6.800 tpm) en het koppel van 650 Nm (bij 4.750 tpm) moet ervoor zorgen dat de SLS AMG in slechts 3,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h kan sprinten. De topsnelheid bedraagt maar liefst 315 km/h. Daarmee behoort dit nieuwe model tot de snelsten der aarde.

Motoraanpassingen
Om deze superieure motorprestaties te kunnen leveren werd de achtcilinder op tal van punten verbeterd. Tot de belangrijkste aanpassingen behoren het geheel nieuw ontwikkelde luchtinlaatsysteem, de gewijzigde distributie en de nokkenassen, de inbouw van een stalen spruitstuk met geoptimaliseerde luchtstroming en een gewijzigd uitlaatsysteem met minder tegendruk. Met de overstap naar dry-sump-smering kon de motor duidelijk lager in de auto worden geplaatst. Voor de overbrenging is een geheel nieuwe AMG 7-versnellingsbak met dubbele koppeling ontwikkeld. De bestuurder kan kiezen uit vier verschillende programma’s van comfortabel tot sportief, alsmede een RACE START-functie. Optionele keramische remschijven moet het afremmen net zo snel laten verlopen als de acceleratie.

Onthulling dit najaar
Dat Mercedes al enige tijd werkt aan de SLS AMG is ons niet ontgaan. Sinds 2006 zijn de ingenieurs al bezig met de concept- en ontwikkelingsfase. In 2008 doken de eerste spyshots op van een mule waarin de techniek van het model werd getest. Inmiddels rijden er zo goed als productierijpe prototypes rond. Het intensieve testprogramma krijgt in het najaar een definitief einde wanneer Mercedes de auto als absolute wereldprimeur zal onthullen op de IAA in Frankfurt. De legendarische vleugeldeuren keren daarmee terug. In het voorjaar van 2010 zal bij Mercedes-AMG de productie van start gaan.

Gerelateerde artikelen

20 mille extra voor Mercedes SLS Final Edition

Autonieuws
20 mille extra voor Mercedes SLS Final Edition
> Artikel lezen

Kleemann dient Mercedes SLS AMG doping toe

Tuning & styling
Kleemann dient Mercedes SLS AMG doping toe
> Artikel lezen

225 km/h snelle AMG Cigarette Racing ’50. Op water!

Lifestyle & design
Twee handen op één buik
> Artikel lezen

350 keer Mercedes SLS Final Edition

Autonieuws
350 keer Mercedes SLS Final Edition
> Artikel lezen

RADO SLS Twin Turbo door World Motorsports vlamt er op los

Tuning & styling
RADO SLS Twin Turbo door World Motorsports vlamt er op los
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.