Spyshots

En dat is drie: BMW 5-serie Touring

In 2009 zal BMW de nieuwe generatie 5-serie lanceren. Op dit moment zijn alle ogen gericht op het coupéachtige model dat is gebaseerd op deze nieuwe lichting, de Progressive Activity Sedan (PAS); ook wel bekend als 5-serie GT. Maar naast de Sedan en de PAS moeten we niet de Touring vergeten. De stationwagon van de ´Fünfer´ draait momenteel ook de nodige testronden.

Dit zijn de eerste beelden van die nieuwe BMW 5-serie Touring. Vanzelfsprekend zal de stationwagon vanaf de voorzijde tot aan C-stijl dezelfde lijnen volgen als de Sedan en de GT. Dat betekent dat ook de Touring er een stuk ‘zachter’ uit komt te zien dan zijn omstreden voorganger die op de vorige generatie 7-serie was gebaseerd. BMW probeerde de negatieve geluiden omstreeks de toenmalige designfilosofie recht te trekken met de huidige 3-serie (E90) en de hedendaagse 7-serie. Dat schijnt gelukt te zijn, want beide modellen zijn goed ontvangen door vriend en vijand.

Invloeden 7-serie
Wederom staat de 7-serie model voor de vormgeving van de 5-serie. Een designfilosofie waar de Nederlandse ontwerper Adrian van Hooydonk tegenwoordig verantwoordelijk voor is. De 5-serie mag dan voorzien zijn van een ‘milder’ lijnenspel, het model zal zijn krachtige uitstraling niet verliezen. Met name de achterzijde ziet er behoorlijk dik uit. Dat zal mede komen doordat de nieuwe generatie andere buitenmaten heeft dan zijn voorganger. De wielbasis wordt tien centimeter langer (wat ten goede komt van de binnenruimte), terwijl de hoogte juist met ongeveer 2 cm afneemt. De grotere wielkasten lenen zich uitsteken voor wielen met een grotere diameter. Straks zal 17 inch dan ook de minimale verkrijgbare maat zijn. Optioneel is er 18 of 19 inch te bestellen.

Reeks nieuwe motoren
BMW zal zijn uiterste best doen om de 5-serie wederom tot de maatstaf in zijn klasse te maken. Dat zal moeilijker dan ooit worden nu de concurrentie tevens op scherp staat. Naast de bekende zes- en achtcilinders moeten een aantal nieuwe motoren de leidende positie van de 5-serie behouden en vasthouden. Een 2.5 liter zescilinder staat aan de basis van de motorenreeks. Vervolgens zal de motorenlijst oplopen tot aan de bekende 5.0 liter V10, bestemd voor het absolute topmodel de M5 (Touring).

Voorproefje volgt spoedig
Dit jaar nog zal de nieuwe 5-serie Sedan zijn opwachting maken, niet veel later gevolgd door de Touring. We praten dan over begin 2010. Lang hoeven we niet te wachten op een voorproefje van de nieuwe generatie. De Progressive Activity Sedan alias 5-serie GT wordt namelijk binnenkort in conceptvorm voorgesteld op de Autosalon van Genève. En dan praten we over een tijdsbestek van slechts drie weken.

Gerelateerde artikelen

AC Schnitzer wil graag jouw BMW 5-serie optuigen

Tuning & styling
AC Schnitzer wil graag jouw BMW 5-serie optuigen
> Artikel lezen

Verbijsterend: BMW M550d even snel als M5

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

BMW 5-serie Touring met M-Performance goodies

Autonieuws
BMW 5-serie Touring krijgt beurt van M-Performance
> Artikel lezen

Alpina D5 S is 's werelds snelste diesel

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW 5-serie Touring kent stevige meerprijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.