Spyshots

Is dit de Mercedes GLK hybride?

In Noord-Zweden werd dit prototype van de Mercedes GLK betrapt. En dat is opvallend, want de GLK is al op de markt en voor een facelift is het veel te vroeg. Maar er is wel iets opvallends aan de auto te zien, namelijk LED-verlichting. Reden genoeg om helemaal naar Noord-Zweden te rijden om dat te testen? Nee, wij denken dat er meer aan de hand is.

De Mercedes GLK kwam eind 2008 op de markt en begint dit jaar dus aan zijn eerste volledige productiejaar. Een facelift is logischerwijs dan ook zeker nog niet gepland. Toch willen sommigen ons doen geloven dat Mercedes daar wel degelijk al mee aan het testen is. Het prototype op de foto´s toont namelijk een licht afgeplakte voorbumper en afgeplakte achterlichtunits. Daarachter schuilt LED-dagrijverlichting zoals Mercedes dat onlangs ook op de nieuwe E-klasse presenteerde en wat zijn intrede zal doen op de vernieuwde S-klasse. Om enkel die nieuwe verlichting te testen is Mercedes uiteraard niet naar Noord-Zweden gereisd. Onderhuids is bij deze GLK vermoedelijk veel meer aan de hand. De LED-verlichting moet ons om de tuin leiden.

Conceptcars
Als we een jaar terug in de tijd gaan herinnert u zich ongetwijfeld nog de drie conceptcars die Mercedes presenteerde voorafgaand aan de officiele onthulling van de GLK. Het begon met de Vision GLK Freeside, gevolgd door de Vision GLK Town Side. Deze modellen waren een voorbode van respectievelijk de on- en off-road versies van de GLK. Nog geen maand later presenteerde Mercedes de Vision GLK Bluetec Hybrid, inderdaad een hybridevariant in combinatie met een zeer schone dieselmotor. En juist dat model denken wij hier op de foto´s te zien.

Ondersteunende elektromotor
De GLK Hybride is geen hybride zoals we dat kennen van bijvoorbeeld de Toyota Prius waarbij zowel de elektro- als de benzinemotor afzonderlijk afhankelijk van elkaar kunnen opereren. Nee, Mercedes hanteerde bij de GLK Bluetec Hybrid Concept dezelfde techniek al in de S-klasse Hybrid. Daarbij is de elektromotor enkel ondersteunend. Om die reden heeft de fotograaf ook niet kunnen horen of dit prototype een hybride is, want elektrisch rijden kan de auto niet. Besparen is wel het toverwoord. Met zijn 224 totale pk´s en 560 Nm´s ligt het verbruik op slechts 5,9 l/100 km en de CO2-uitstoot op 157 g/km. Uitzonderlijk goede cijfers voor een SUV die ook nog eens in 7,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h weet te sprinten.

Of dit inderdaad de GLK Hybride betreft kunnen we uiteraard niet bevestigen. Maar ons vermoeden is sterk. Vooral omdat Mercedes heeft laten weten dat er van elk model een hybride komt. Dus ook van de GLK...

Gerelateerde artikelen

Mercedes benoemt GLK voortaan als GLC

Spyshots
Mercedes benoemt GLK voortaan als GLC
> Artikel lezen

Carlsson stelt Mercedes GLK-klasse bij

Tuning & styling
Carlsson stelt Mercedes GLK-klasse bij
> Artikel lezen

Alle prijzen vernieuwde Mercedes GLK

Autonieuws
Alle prijzen vernieuwde Mercedes GLK
> Artikel lezen

Mercedes werkt aan SUV-offensief - dit zijn ze!

Spyshots
MLC: de ML Coupé
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.