Spyshots

Dit is toch echt de nieuwe Jaguar XJ

Onze fotograaf snapte dit flink ingepakte prototype tussen het drukke stadsverkeer. Hoewel zo’n behuizing natuurlijk meteen opvalt verraden slechts enkele elementen dat het hier om de nieuwe Jaguar XJ gaat.

  • Compleet nieuw design
  • Veel Jaguar XF trekjes
  • Niet helemaal nieuw: aangepast platform
  • Marktintroductie in 2011

Spionagefoto’s schieten van nieuwe automodellen is tegenwoordig meer een sport aan het worden dan een discrete aangelegenheid. De ene autofabrikant gooit meteen z’n kaarten op tafel, terwijl de andere steeds nieuwe manieren bedenkt om haar prototype zo optimaal mogelijk te testen zonder meteen het lijnenspel bloot te geven. Hiervoor hebben ze zelfs complete afdelingen opgericht, speciaal voor camouflagetechnieken en -verzorging.

XF trekjes
Zoals te zien is op de foto’s pakt Jaguar het qua camouflagetechnieken nog op de authentieke manier aan. Door het prototype van de nieuwe XJ zo hevig in te pakken, is er geen touw aan vast te knopen hoe de nieuweling eruit komt te zien. Hoofdontwerper van Jaguar, Ian Callum, vermelde al eerder dat de nieuwe XJ overeenkomsten zal krijgen van de Jaguar XF. Ook een vierdeurscoupé-achtige uitstraling sluiten we niet uit, aangezien Callum aangaf erg gecharmeerd te zijn van de Mercedes CLS. Kortom, de nieuwe XJ zal heel anders gestileerd zijn dan de vormgeving die we al decennialang kennen. Reden? Omdat de XF veel betere verkoopcijfers noteert dan de huidige XJ. En een hoog afzetvolume kan het noodleidende Jaguar wel gebruiken om het hoofd boven water te houden.

Huidig platform
Helemaal nieuw zal de toekomstige Jaguar XJ niet zijn wanneer het in 2011 wordt gelanceerd. Het bestaande aluminium platform wordt namelijk in aangepaste vorm gebruikt voor de nieuwe generatie van de luxe limousine. Waarschijnlijk zullen de technici tijdens deze testwerkzaamheden dan ook dit onderdeel beoordelen. Want wij kunnen ons niet voorstellen dat een camouflagegehalte van dit niveau bevorderlijk is voor het bepalen van de optimale stroomlijn.

Gerelateerde artikelen

Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging

Autonieuws
Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Luxe sleetocht in de gefacelifte Jaguar XJ

Spyshots
Jaguar XJ facelift
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.