Spyshots

Spyshots - BMW X1 en X3 in elkaars vaarwater?

De BMW X1 werd in conceptvorm onlangs gepresenteerd en doet qua buitenmaten en interieurruimte niet veel onder voor een X3. Daarom wordt de nieuwe BMW X3 hoger in de markt gepositioneerd als het huidige model. Maar zal de nieuwe X3 genoeg in huis hebben om de potentiële X1-rijder te overtuigen toch een ‘midden-X’ te kopen. En wat gaat de huidige X5-rijder doen?

Sinds de komst van de X3 maakt BMW het de koper van een X-model bijzonder moeilijk een keuze te maken. Wordt het een ‘kale’ X5 of toch een aangeklede X3? Onlangs presenteerde het Beierse merk ook nog de X1 Concept, een nieuw X-model dat qua maten en aantrekkelijkheid gevaarlijk dicht in de buurt komt van de X3. De X1 die in het voorjaar van 2009 op de markt verschijnt is weliswaar veel minder een Sports Utility Vehicle dan de X3 met zijn hoekige lijnen en lichte terreincapaciteiten. De (asfalt) rij-eigenschappen - waar de X3 om wordt geroemd - zullen naar verwachting van eenzelfde niveau zijn. Wat moet de koper in deze klasse nu daadwerkelijk aanschaffen? Met de komende Audi Q5 en nieuwe Mercedes-Benz GLK wordt het er ook niet makkelijker op.

Hogere bouwkwaliteit
BMW is zich natuurlijk ook van het bovenstaande bewust en positioneert de nieuwe X3 - die eind 2010 zijn opwachting maakt - hoger in de markt. De buiten- en interieurmaten zullen niet veel toenemen ten opzichte van het huidige model. En ook het design zal - op een prominentere grille, nieuwe bumpers en nieuwe lichtunits - niet ingrijpend vernieuwd zijn. De upgrading zit hem voornamelijk in de bouwkwaliteit. Met name het afwerkingsniveau van het interieur liet bij veel X3-rijders nog wel eens te wensen over. Dit was niet wat ze van een BMW verwachtten. Bij de facelift in 2006 heeft BMW dit weliswaar aangescherpt, maar als de nieuwe X3 de strijd moet aangaan met Audi Q5 en Mercedes-Benz GLK moet het van goede huize komen. Het is aan BMW echter wel besteed dit bij de nieuwe X3 een stuk beter voor elkaar te hebben.

Krachtigere motoren
Hoger in de markt betekent bij BMW ook krachtigere motoren. Naast het huidige motorenpallet zal de bekroonde 3.0 liter twin-turbo (306 pk en 400 Nm) uit bijvoorbeeld de 335i zijn opwachting in de X3 maken. Een nagelnieuwe diesel komt er in de vorm van een 2.0 liter met 204 pk. Dit moet volgens BMW genoeg zijn om de Q5 en de GLK naar de kroon te steken. In ieder geval wordt de productie van de nieuwe BMW X3 verschoven naar Spartanburg (Verenigde Staten), waar ook de X5 en de X6 worden gebouwd. Als dat nog niet genoeg is verschijnt er op termijn ook een hybride variant van de X3. Echter is de concurrentie straks ook beschikbaar met hybridetechniek.

Vaarwater of niet?
De nieuwe X1 gaat de strijd aan met auto’s als de Volkswagen Tiguan en Ford Kuga. Naar verwachting zal de vanafprijs van het nieuwe X-model zo’n € 32.000,- bedragen. Kijken we nog even naar de prijslijst van de huidige X3, dan is het gat naar de basis X3 behoorlijk groot. Een gat van ruim 14.000 euro is niet zomaar te overbruggen. Nemen we daarbij ook de hogere positionering (resultaat: hogere aanschafprijs) van de nieuwe X3 en de upgrading in het algemeen in acht, dan denken we dat de X3 genoeg te bieden heeft om X3-rijders blijvend tevreden te stellen. Of de nieuwe X3 het gaat afleggen tegen een Audi Q5 of Mercedes GLK moeten we nog even afwachten. De BMW X5-rijder blijft sowieso wel bij het model. Hooguit een X6 wordt overwogen. Zucht, wat is de keus bij de BMW-dealer toch lastig te maken.

Gerelateerde artikelen

4 turbo's maken nieuwe Alpina XD3 loeisnel

Tuning & styling
> Artikel lezen

'BMW neemt elektrische 3 Serie mee naar Frankfurt'

Autonieuws
'BMW neemt elektrische 3 Serie mee naar Frankfurt'
> Artikel lezen

Mountainbikers kiezen voor nieuwe BMW X3

Lifestyle & design
Mountainbikers kiest voor nieuwe BMW X3
> Artikel lezen

Nieuwe BMW X3 flink duurder dan concurrentie

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3

Autonieuws
BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.