Spyshots

Nieuwe spyshots BMW 5-serie

Onder de codenaam ‘F10’ doet BMW zijn uiterste best om de nieuwe 5-serie wederom tot de maatstaf in z’n klasse te maken. Hij wordt ruimer, groter en is minder gewaagd vormgegeven dan zijn voorganger. Nieuwe motoren zitten eveneens in de pijplijn.

De huidige BMW 5-serie moet nog mee tot 2009 wanneer de langverwachte opvolger zijn debuut beleeft. De huidige ‘5’ is alweer sinds 2003 onder ons en met een geheel nieuwe Mercedes-Benz E-klasse op komst, wordt het tijd een opvolger te lanceren. Die andere concurrent - de Audi A6 - zal de komende jaren nog even in z’n huidige vorm meedraaien. Hoewel Audi het BMW en Mercedes-Benz wel moeilijk blijft maken met de subtiel gefacelifte A6 die deze zomer zijn debuut beleeft.

Minder gewaagd design
De designtaal die BMW in 2001 presenteerde met de huidige 7-serie, sloeg voor velen in als een bom. De gewaagde stylingelementen kon lang niet iedereen waarderen. De huidige BMW 5-serie kreeg diezelfde soort lijnen als de toplimousine mee, maar werd desondanks een enorm succes. Toen de huidige 3-serie (type E90) werd onthuld was het gehele aangezicht aanzienlijk ‘zachter’ qua vormgeving. Ondanks dat was het wel een echte BMW. Hiermee drukte het Beierse merk z’n stempel op de nieuwe designtaal voor de komende jaren. Met de onlangs gepresenteerde GINA Light Visionary gaf BMW ons alvast een voorproefje van waar men nog meer toe tot in staat is. Bovendien is ook de Concept CS een duidelijke voorbode van BMW´s nieuwe designrichting. 
 
Meer binnenruimte
De nieuwe BMW 5-serie zal de weg volgen die de 3-serie inzette. Dat betekent een auto die duidelijk te herkennen is als een BMW, maar minder turbulent zal worden ontvangen. Een nieuwe interpretatie van de typische dubbele grille en een meer conventioneel front en koplampen kenmerken de nieuwe 5-serie. Op de foto’s is tevens goed te zien dat de ‘vijf’ groeit ten opzichte van zijn voorganger. Zo zal de wielbasis met 10 cm toenemen, wat de binnenruimte ten goede komt. De totale lengte zal groeien met 2  cm, terwijl de hoogte van de sedan juist iets afneemt. Bij een grotere auto passen natuurlijk ook grotere wielen. Met deze gedachte zal 17 inch de kleinste wielmaat worden, met als optie nieuwe wielen in de maten 18 of 19 inch.

Voetgangersveiligheid
De aangescherpte regels op het gebied van voetgangersveiligheid zal het design van veel auto’s drastisch doen veranderen. Daarom zal - naast de toegenomen wielbasis en een nagenoeg gelijkblijvende totale lengte - de overhang van de 5-serie aan de voorzijde sterk verminderen. Iets wat je heden al aantreft bij recent gelanceerde BMW’s.

Motorengamma
Onder de motorkap treffen we de bekende reeks BMW 6- en 8-cilinder motoren aan. Een 2.5 liter zes-in-lijn zal als basismotor dienen, terwijl de topuitvoeringen zullen worden uitgerust met een 4.8 liter V8-motor. Wellicht zal BMW haar twin-turbotechnologie - bekroond met de ‘Engine of the Year 2008 Award’ -gebruiken in combinatie met een V8-motor met een kleinere cilinderinhoud. In het absolute topmodel zal een aangepaste en krachtige versie van de 5.0 liter V10 worden gehangen. Dit model zal dan ook het label M mogen dragen.

2009
De compleet nieuwe BMW 5-serie maakt zijn opwachting in 2009. Niet veel later zal de 5-serie Touring volgen.

Gerelateerde artikelen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

BMW pakt primeur met draadloos opladen

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

BMW M5 zet duizelingwekkend driftrecord van liefst 8 uur

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.