Spyshots

Nieuwe Ford Ka met minimale camouflage

De nieuwe Ford Ka en de Fiat 500 werden in samenwerking ontwikkeld. Deze spyshots van de nieuwe Ka laten zien dat er duidelijke overeenkomsten zijn met de kleine Fiat. Echter krijgt de Ka een eigen Ford-gezicht.

Terwijl we de 500 al een tijdje in het straatbeeld kunnen aanschouwen, gaf de nieuwe Ka nog maar weinig prijs over de samenwerking met Fiat. Alfredo Altavilla - Vicepresident van Fiat - verklaart waarom de nieuw Ka meer dan een jaar na de lancering van zijn Italiaanse tweelingbroer beschikbaar is: "Wij waren reeds met de ontwikkelingen van de nieuwe Ka begonnen toen Ford in het beeld kwam. Na het tekenen van onze samenwerkingsovereenkomst, waren we genoodzaakt geheel nieuwe robots te ontwikkelen en te bouwen voor het interieur van de nieuwe Ka. Dit leverde vertraging op”. Zowel de Fiat 500 als de nieuwe Ford Ka worden gebouwd in de Fiat-fabriek in Tychy (Polen).

Geen haast
Eerdere spyshots gaven maar weinig prijs over uiterlijk van de kleinste Ford. Totdat een journalist tijdens een besloten bijeenkomst van Ford stiekem een foto van de nieuwe Ka wist te schieten. Nu hebben we de hand weten te leggen op deze - in de buurt van Keulen - genomen spionagefoto’s. Hierop is duidelijk te zien dat Ford de laatste hand legt aan de nieuwe Kia. En dat werd ook een beetje tijd, de huidige Ka is immers al meer dan elf jaar op de markt. Een hele lange productiecyclus, wat overigens wel vaker voorkomt bij kleine modellen (Renault Twingo, Peugeot 106). Ford heeft echter geen haast. De Ford-dealers weten de voorraden van de huidige Ka nog steeds goed weg te zetten.

Eigen gezicht
Zoals reeds bekend is de compleet nieuwe Ka in samenwerking ontwikkeld met de Fiat 500. Aan de spyshots is goed zien dat het geheel veel wegheeft van zijn tweelingbroer. Maar natuurlijk heeft Ford de Ka wel degelijk voorzien van het kenmerkende Kinetic Design. Deze designtaal werd ingezet met de S-Max en heeft z’n verdere uitwerking gevonden in Ford´s nieuwe SUV, de Kuga en de komende Fiësta.

Zelfde motoren als 500
Het motorgamma zal overeenkomen met dat van de 500. Dat betekent dat de koper de keuze heeft uit een 1.2 (69 pk), een 1.4 (100 pk) en een 1.3 dieselmotor (75 pk).

Ergens in 2009
De verwachting is dat de nieuwe Ka officieel wordt onthuld op de komende Autosalon van Parijs, in oktober. Potentiële kopers moeten nog wel even geduld hebben voordat de nieuwe Ka bij de dealers staat. Pas in 2009 start de productie.

Gerelateerde artikelen

Kek ding: gelimiteerde Ford Ka Grand Prix

Autonieuws
Kek ding: gelimiteerde Ford Ka Grand Prix
> Artikel lezen

Ford prijst Fiesta Metal en lanceert Ka Metal

Autonieuws
Ford prijst Fiesta Metal en lanceert Ka Metal
> Artikel lezen

De 'nieuwe' Ford Ka: plussen en minnen

Autonieuws
De 'nieuwe' Ford Ka: plussen en minnen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.