Spyshots

Renault Mégane III: voorjaar 2009 bij de dealers

Renault introduceert haar nieuwe Mégane op de aankomende Autosalon van Parijs begin oktober. Het Franse merk is dus druk bezig om de Mégane III tot een succesnummer te maken. Dat moet ook wel, want het is mede door de diverse carrosserievarianten (3/5-deurs, 4-deurs, Grand Tour, MPV en Coupé-Cabriolet) het belangrijkste model van Renault.

Hoewel de spyshots nog een sterk gecamoufleerde Mégane III vertonen, kunnen we al wel een aantal eigenschappen van de Renault Mégane III opmaken. De opvolger van de Mégane II zal ten eerste heel anders qua vormgeving zijn. Renault stapt af van haar hoekige stijlelementen en heeft aandachtig gekeken naar (wel) blijvende successen als de Volkswagen Golf, Opel Astra en Peugeot 308. Al deze concurrenten zijn een stuk conservatiever en hebben aan de buitenzijde tamelijk weinig ingrijpende veranderingen ondergegaan ten opzichte van hun voorganger. Misschien erg saai, maar het verkoopt wel degelijk. En Renault wil daar natuurlijk graag een graantje van meepikken. Vooral het verkoopsucces van de Peugeot 308 is een doorn in het oog van Renault topman Carlos Ghosn. Aan de plaatsing van de wielen kunnen we opmaken dat de wielbasis ruim bemeten is. Groter dan een Peugeot 308 of Fiat Stilo in ieder geval. Een compacte middenklasser zal de Fransman dus niet worden.

Pronkstuk voor Renault
Lettend op het front, dan zien we daar allereerst het enorme Renault-logo schitteren. Renault lijkt hiermee te willen zeggen dat het merk trots is op dit model. Dat zal de toekomstige koper dus ook moeten zijn. Grote luchtdoorlatende delen van het camouflagemateriaal rondom de voorbumper verraden dat de Mégane een forse bumperpartij meekrijgt, zoals dit ook bij directe concurrent Peugeot 308 het geval is. Ook de mistlampen - indien aanwezig – mogen er wezen. Overigens zal Renault veel van de stylingelementen van de in Genève gepresenteerde Mégane Coupé Concept doorvoeren op het productiemodel.

Grote bewegingsvrijheid
Glijden we door naar de bilpartij, dan treffen we een licht aflopende daklijn aan die bijna vloeiend overgaat in de achterklep. Door dit gegeven zal de Renault Mégane waarschijnlijk dynamischer ogen dan haar concurrenten. Ondanks de aflopende daklijn kenmerkt de Fransoos zich door een hoge achterzijde. Dit creëert veel hoofdruimte voor de achterpassagiers. Net als aan de voorzijde treffen we ook grote achterlichten aan de achterkant aan.

Primeur op veiligheidsgebied?
Op basis van tevredenheidonderzoeken en hoge garantieclaims tijdens de productiejaren van de Mégane II, zal Renault haar nieuwe Mégane waarschijnlijk in zijn geheel naar een veel hoger niveau brengen. Kwaliteit en een hoog afwerkingniveau zal bij Renault hoog in het vaandel staan. Want dat liet nogal eens te wensen over. Daarnaast wil Carlos Ghosn graag Renault’s naam op het gebied van veiligheid hoog houden. Een primeur voor het behalen van 6 sterren in de EuroNCAP crashtesten door een middenklasser uit het C-segment zou de Renault Mégane niet misstaan. Vermoedelijk zal dit ook de verkoopaantallen ten goede komen.

Brede doelgroep
Technische gegevens van de nieuwe Mégane III zijn nog niet bekend. Maar reken erop dat het pallet een breed aantal motorvarianten kent, evenals de verschillende uitvoeringen en accessoirepakketten. Men wil immers met de Mégane een zeer brede doelgroep aanspreken.

Introductie op Autosalon van Parijs
De Mégane III zal waarschijnlijk worden onthuld op de aankomende Autosalon van Parijs, die begin oktober plaatsvindt. In het voorjaar van 2009 zal Renault’s nieuwe telg in de showroom staan. Zoals gezegd zal de auto het één en ander weg hebben van de Mégane Coupé Concept die in Genève debuteerde.

Gerelateerde artikelen

Gelekt: de Renault Megane RS in volle glorie

Autonieuws
Megane
> Artikel lezen

Renault Mégane RS niet meer zo betaalbaar als voorheen

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste officiële foto van nieuwe Renault Mégane RS

Autonieuws
Eerste officiële foto van nieuwe Renault Mégane RS
> Artikel lezen

Renault Megane RS: Frans straatkanon groeit naar 280 pk

Autonieuws
Megane
> Artikel lezen

Renault Mégane RS is zo lek als een mandje

Autonieuws
Renault Mégane RS is zo lek als een mandje
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.