Spyshots

Porsche Panamera, Panamera S en Turbo betrapt!

De Porsche Panamera hebben wij weten te betrappen als Panamera, S en Turbo. In het hoge en nog steeds ijskoude Noord-Scandinavië was de gehele Panamera-range naar buiten getrokken voor winterse testen.

De Porsche Panamera houdt velen al tijden in de greep. Na de komst van de Cayenne is wederom een bijzonder model voor Porsche. De verwachtingen zijn hooggespannen en stukje bij beetje komen meer details vrij. Porsche maakt van de ontwikkeling geen half werk. Al tijden duiken gecamoufleerde prototypes van de Panamera op door heel Europa. Voor het eerst hebben wij nu foto´s van de complete serie.

Panamera, Panamera S en Panamera Turbo
De Panamera zal in eerste instantie leverbaar worden in drie varianten, namelijk een gewone versie, een S en als Turbo. De gewone versie is de herkennen aan twee paar rechthoekige uitlaten, de S versie krijgt twee ronde pijpen aan elke kant mee en de Turbo krijgt aan beide zijden twee afgeronde uitlaten mee. Uiteraard bepaalt ook de voorbumper een verschil, net zoals we dat bij de Cayenne zien.

Vermogens van 300 tot 560 pk
De instapper krijgt een 3,5 liter zescilinder onder kap die voor een vermogen van ongeveer 300 pk moet zorgen. De S-uitvoering krijgt Porsche´s eigen atmosferische V8 mee met een vermogen van 350 pk. Het topmodel, de Turbo, beschikt over een twin-turbo motor met een vermogen van 560 pk. Dat moet genoeg zijn om de concurrentie in vorm van de Mercedes CLS 63 AMG met 514 pk te snel af te zijn. Wellicht verschijnt er later ook nog een nog sterkere V10 voor de Panamera. In ieder geval heeft Porsche aangekondigd ook met een hybride-versie van de Panamera op de markt te komen. Details over dit model ontbreken nog.

In 2009 op de weg
Porsche wil van de Panamera een echte sportwagen maken, die tegelijkertijd ook een ´familiewagen´ kan zijn. De Panamera zal in 2009 op de Autosalon van Geneve onthuld worden en kort daarna op de weg verschijnen. Porsche verwacht er ongeveer 20.000 per jaar te zullen maken. Als concurrenten zien de Duitsers niet alleen de Mercedes CLS (AMG), maar ook de Aston Martin Rapide en de op stapel staande Audi A7 en de coupé-achtige sedan waar BMW momenteel aan werkt. Hiermee zal de komende jaren een nieuw segment ontstaan.

Gerelateerde artikelen

Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera

Autonieuws
Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera
> Artikel lezen

TopCar bekleedt nieuwe Porsche Panamera

Tuning & styling
> Artikel lezen

Porsche Panamera 4 E-Hybrid: 462 pk bij 2,5 l/100 km

Autonieuws
> Artikel lezen

Enorme spierballen voor Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Autonieuws
Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
> Artikel lezen

Verlengde wielbasis en lichtere V6 voor Porsche Panamera

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche Panamera kiest opnieuw voor Burmester

Autonieuws
Porsche Panamera kiest wederom voor Burmester
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.