Spyshots

BMW X1: 1-serie goes off-road

In 2010 presenteert BMW de X1, een compacte offroader. De X1 wordt gepositioneerd onder de X3 en is een crossover tussen die X3 en de 1-serie. Veel van zijn techniek wordt dan ook met beide modellen gedeeld.

BMW breidt haar modellengamma in een zeer hoog tempo uit. Vooral ook het immens populaire segment van crossovers en SUV’s moet eraan geloven. Na het overweldigende succes van de X3 en X5, maar ook de presentatie van de X6 was er voor BMW reden genoeg om dit concept nog verder uit te breiden. Recentelijk is dan ook groen licht gegeven voor de ontwikkeling van de X1. Deze kleine SUV - of eigenlijk crossover – is gebaseerd op de 1-serie, maar dan met een off-road karakter. Bovendien kondigde BMW onlangs ook de komst van de Mini Crossman (SUV) aan.

1-serie techniek
Het design van de X1 deelt in de basis wat kenmerken met de 1-serie, maar uiteraard wel verpakt in een eigen identiteit. Zo zal het model ongeveer 25 cm hoger zijn dan zijn hatchback-broertjes en uiteraard hoger op de poten staan. Onderhuids zien we standaard xDrive-vierwielaandrijving en rij-eigenschappen die volgens BMW-normen op een zeer hoog niveau staan.

Interieur
Het binnenste van de X1 zal eveneens veel overeenkomsten vertonen met dat van de 1-serie. Daarbij profiteert de X1 uiteraard van de nieuwste generatie iDrive, hoogwaardige audiosystemen en luxueuze voorzieningen.

Motorengamma
Motorisch bestaat het gamma uit vele bekende krachtbronnen. Zowel de benzine- als de dieselmotoren die we kennen uit de 1-serie zullen vermoedelijk grotendeels in de X1 debuteren. Denk hierbij aan onder meer de 1.8 (143 pk), 2.0 (170 pk), 3.0 (265 pk) en aan de top van het benzinegamma vinden we de 306 pk sterke 3.0 liter zescilinder met dubbele turbo. Het dieselaanbod bestaat naar verwachting uit de 2.0 (143 pk en 177 pk) en de nieuwe 204 pk sterke 2.0 liter dieselmotor met dubbele turbo. Met zowel handgeschakelde versnellingsbakken als automaten is de keuze ruim.

Ontwikkeling in volle gang
BMW werkt momenteel aan de ontwikkeling van het productiemodel van de X1. Op deze spyshots is het eerste bewijs van de komst van de X1 te zien. De heftig gecamoufleerde carrosserie toont ons echter slechts een indruk van het model. Over het design valt feitelijk geen zinnig woord te zeggen. In aanloop naar de marktintroductie in 2010 zal de camouflage echter stukje bij beetje verdwijnen om het testwerk goed uit te kunnen voeren. We zijn benieuwd!

UPDATE 3 juni 2008: Volgens diverse bronnen zal BMW tijdens de Autosalon van Parijs (oktober 2008) een conceptcar van de BMW X1 presenteren.

Gerelateerde artikelen

BMW X1 verliest langzaam z'n camouflage

Spyshots
BMW X1 Spyshots
> Artikel lezen

Verlengde BMW X1 duikt op in patenten

Autonieuws
Verlengde BMW X1 duikt op in patenten
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.