Spyshots

Mercedes GLK in de Death Valley

De Mercedes GLK duikt steeds vaker op tijdens openbare testwerkzaamheden. Deze meest recente spyshots van de GLK zijn genomen in de snikhete Death Valley. Mercedes presenteert de GLK volgend jaar. De auto wordt een compacte SUV die het moet gaan opnemen tegen de BMW X3 en de op stapel staande Audi Q5.

De naam GLK heeft voor Mercedes een duidelijke betekenis. De letters GL verwijzen daarin uiteraard naar de GL-klasse en de K is afgeleid van het Duitse woord ‘Kompakt’. Daarmee geeft Mercedes zelf al aan dat de GLK een compacte GL-klasse is. Maar het model biedt meer dan dat. De GLK is namelijk niet zomaar een kleine GL, maar een zelfstandig model met een eigen gezicht.

Hoekig design
Tijdens een exclusieve preview – eerder dit jaar in Oosterijk – hebben wij de GLK al kunnen bewonderen. Het design is duidelijk afgeleid van dat van de GL-klasse en de hoekige styling moet volgens Mercedes ook associaties oproepen met de good old G-klasse. De koplampen en de voorbumper hebben echter een veel scherpere belijning dan de GL-klasse. De achterzijde wordt gekenmerkt door een knik in de achterzijde zoals we die ook kennen van bijvoorbeeld de Opel Antara.

Interieur
Binnenin zijn duidelijke overeenkomsten met de nieuwe C-klasse waarneembaar. De middenconsole en het stuurwiel, maar ook de klokkenwinkel zijn duidelijk gebaseerd op dat model. Grootste verschil is dat het display van onder meer het navigatiesysteem niet achter een klep is weggedekt maar overloopt vanuit de klokkenwinkel. Qua ruimte lijkt de auto op het eerste gezicht niet onder te doen voor een X3. Wel is de GLK-klasse duidelijk kleiner dan een GL. Het imposante front van de GL missen we bij de GLK en het is dan ook duidelijk de kleinste SUV van Mercedes.

Tweede helft 2008
In de tweede helft van 2008 zal de GLK-klasse op de markt komen. De introductie zal vermoedelijk volgend voorjaar plaatsvinden. Motorisch vermoeden wij sterke overeenkomsten met het leveringsgamma van de C-klasse. Een uitgebreid gamma aan benzine- en dieselmotoren zal de compacte SUV-koper naar de Mercedes showrooms moeten trekken. Bovendien staat er nog een supersterke GLK 63 AMG op het programma.

Gerelateerde artikelen

Alle prijzen vernieuwde Mercedes GLK

Autonieuws
Alle prijzen vernieuwde Mercedes GLK
> Artikel lezen

Mercedes benoemt GLK voortaan als GLC

Spyshots
Mercedes benoemt GLK voortaan als GLC
> Artikel lezen

Carlsson stelt Mercedes GLK-klasse bij

Tuning & styling
Carlsson stelt Mercedes GLK-klasse bij
> Artikel lezen

Mercedes werkt aan SUV-offensief - dit zijn ze!

Spyshots
MLC: de ML Coupé
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.