Spyshots

Ford´s SUV wordt dit najaar onthuld

In het najaar van 2007 zal Ford haar compacte SUV onthullen. De auto is gebaseerd op het onderstel van de Focus en deelt designkenmerken met de Iosis X. Dit zijn de eerste foto’s van een prototype.

Toen Ford eind september 2006 de Iosis X onthulde in Parijs was het duidelijk; Ford’s compacte SUV zit er nu echt aan te komen. Met een flinke dosis Kinetic Design en een futuristische vormgeving was de Iosis X een grote publiekstrekker op de Parijse beurs. Dat het productiemodel er nooit zo uit zou komen te zien was duidelijk, maar het was wel een leuke vingeroefening.

Prototypes
Inmiddels is Ford de openbare weg opgetrokken met prototypes. In Noord-Scandinavië worden de laatste wintertesten afgerond. Nadat we eerder al een mule (een Focus C-Max met Iosis-onderstel) in Zuid-Frankrijk hadden betrapt is dit een echt prototype van de nieuwe SUV. De camouflage mag dan nog heftig zijn, er valt al wel meer te zien van de grote lijnen en de afmetingen van de SUV.

Concurrerend SUV-segment
Een naam is door Ford op dit moment nog niet bekend gemaakt. Voor het gemak houden wij het voorlopig dan ook op Iosis X. De nieuwe SUV zal de concurrentie aan moeten gaan in een steeds verder groeiend segment. Daar maken auto’s als de BMW X3, Opel Antara, Toyota RAV4 en straks ook de Volkswagen Tiguan, Mercedes GLK en de Audi Q5 het elkaar bijzonder moeilijk. Uiteraard zal de Iosis X ook moeten vechten tegen de Kia Sorento, Hyundai Santa Fe en Chevrolet Captiva maar wij vermoeden dat Ford het model juist net iets hoger wil positioneren.

Motorengamma
Ford zal de Iosis X gaan leveren met een aantal bekende motoren. Wij verwachten sowieso de 146 pk sterke 2.0 liter viercilinder, de 220 pk sterke 2.5 liter vijfcilinder en de 143 pk sterke 2.0 TDCi. Vermoedelijk komt ook de nieuwe 2.3 liter (162 pk) benzinemotor uit de nieuwe Mondeo in het vooronder te liggen.

IAA Frankfurt 2007
Dit najaar zal Ford’s nieuwe Europese SUV zijn officiële debuut beleven op de IAA in Frankfurt. In het voorjaar van 2008 zal het model bij de dealers staan.

Gerelateerde artikelen

Ford Vignale-trim voor S-Max, Edge en Kuga

Autonieuws
Vignale-trim voor Edge, Kuga & S-Max
> Artikel lezen

Ford presenteert gefacelifte Escape annex Kuga

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford maakt beginnetje met nieuwe Kuga

Spyshots
> Artikel lezen

Ford Kuga visueel en technisch opgefrist

Autonieuws
Facelift Ford Kuga vooral technisch van aard
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.