Spyshots

Vaarwel Mercedes CLA, welkom A-klasse Sedan

Het heeft er alle schijn van dat de CLA een eenmalige oefening is van Mercedes. Althans, qua naam. Want wat betreft modelconcept bewandelt de toekomstige A-klasse Sedan eenzelfde weg.

De CLA is een van de weinige flops van Mercedes. In het begin kreeg het in 2013 geïntroduceerde model de handen nog best op elkaar, maar zodra het nieuwtje er af was, ging het neerwaarts. Waar dat precies aan lag, is lastig een vinger op te leggen.
Een veel gehoorde kritische noot is dat het vierdeurs-coupé-achtige design eigenlijk alleen tot z'n volste recht kwam wanneer er flink veel opties werden aangevinkt, met – zeker bij een merk als Mercedes – een gepeperd prijskaartje tot gevolg. 'Dan maar geen sexy kontje of anders liever een C-klasse…'

Sowieso kon lang niet iedereen de bilpartij – met die neerslachtige achterlichtunits – van de CLA waarderen. Het duurde bij die critici maar eventjes en de CLA werd al gauw geassocieerd met een banaan. Zoiets helpt een succes uiteraard niet in de hand.

Klassieker exterieur
Ondanks teleurstellende verkoopcijfers geeft Mercedes de CLA echter niet op. Compacte modellen zijn in mum van tijd namelijk maar wat belangrijk voor het merk met de ster geworden. Ze hebben de gemiddelde leeftijd van de Mercedes-klant namelijk sterk doen dalen, precies dat wat het bedrijf ambieerde toen het de A-klasse over een compleet andere boeg gooide en uitbreidde met meer hippe carrosserievarianten. De CLA is dus een blijvertje voorlopig, alleen dan in een meer traditionele vorm. Vergelijkbaar met hoe Audi het doet bij de A3 Limousine.

Begin 2018
Over de techniek onderhuids hoeven we niet uit te wijden; dat is krek eender aan de nieuwe generatie hatchback van de A-klasse, die elk moment voorgesteld kan worden. De verwachting is dat de A-klasse Sedan kort daarna zal volgen, maar of dat nog dit jaar zal zijn is twijfelachtig. Wij mikken op de Autosalon van Genève, in maart 2018.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-Benz presenteert de nieuwe A-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend

Autonieuws
Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.