Spyshots

De nieuwe Audi Q3: zou dit 'm zijn?

Nu de Q7 en Q5 reeds in hun tweede generatie zijn beland, is het de beurt aan de compacte Q3. Onlangs heeft die nog een milde facelift gekregen maar ondertussen werkt Audi alweer eventjes aan een opvolger. En zo zou de nieuwe Q3 er weleens uit kunnen gaan zien volgens ons.

De nieuwe Q3 werd vorig jaar voor 't eerst gespot op de openbare weg, al vertelde ons dat helaas niet veel over zijn nieuwe uiterlijk. De compacte SUV was behoorlijk gecamoufleerd, dus de belangrijkste vernieuwingen bleven daarmee verstopt. Toch durven we 'm al wel aan: Audi hakt immers nimmer met de botte bijl in haar designs. Al krijgen we op basis van de prototypes de indruk dat bij de nieuwe Q3 anders zal zijn.

Grote, speelse broer
De rol van de nieuwe Q3 is duidelijk: hij is de grote broer van de eigenlijk niet eens zo kleine Q2. Zodoende ligt het in de lijn der verwachting dat de nieuwe in alle richtingen een paar centimeter gaat groeien, om te voorkomen dat ze in elkaars vaarwater terechtkomen.

Van lelijk eendje naar mooie zwaan?
Wat design betreft mikken we op een frontaal front (grille, bumper) dat zowat inwisselbaar is met dat van de Q5, behalve de koplampen. Iets in ons zegt dat die wat speelser zijn vormgegeven bij de Q3 waardoor het algehele exterieur meer in lijn ligt met de Q2 dan de (serieuzere) Q5 en Q7 om op deze manier een iets andere doelgroep aan te spreken. Aan de achterzijde idem dito. Met uit de kluiten gewassen achterlichten en wat sterker, scherp aangezette heupen. Ingrepen die de Q3 moeten omtoveren van lelijk eendje naar een mooie zwaan.


Groter, maar lichter
Dat de nieuwe Q3 groeit betekent niet dat 'ie ook zwaarder wordt. Audi stapt over naar het MQB-platform, dat ook moet helpen om wat overtollige pondjes kwijt te raken. Linken we het reeds welbekende platform aan een motorpalet, dan concluderen we alvast dat er verschillende drie- en viercilinders ingezet gaan worden. Benzine en diesel en tevens een hybride en mogelijk zelfs volledig elektrische variant. Voorwielaandrijving zal standaard zijn. Maar vink je een krachtigere motor aan, dan is Quattro-aandrijving natuurlijk ook beschikbaar. Sowieso voor snelle Q3 RS.

September
De nieuwe generatie Audi Q3 kan zijn gezicht weleens laten zien op de IAA Frankfurt in september, medio september. Dat zou betekenen dat je aan het begin van het nieuwe jaar achter het stuur kunt kruipen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Audi Q3 laat zich voor 't eerst zien

Spyshots
Nieuwe Audi Q3 laat zich voor 't eerst zien
> Artikel lezen

Nieuwe Audi Q3 geeft z'n design bloot

Spyshots
> Artikel lezen

Autotest | Vernieuwde Audi Q3 & RS Q3

Autotests
Autotest | Vernieuwde Audi Q3 & RS Q3
> Artikel lezen

Abt neemt Audi Q3 onder handen

Tuning & styling
Abt Audi Q3
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.