Spyshots

Volvo XC40 eindelijk van dichterbij betrapt

Een jaar geleden presenteerde Volvo een voorproefje van wat de compacte XC40 moet worden aan de hand van de 40:1 Concept. Begin dit jaar betrapten we voor het eerst een prototype, hetzij van grote afstand helaas. Maar nu wist onze spionagefotograaf een stuk dichterbij komen.

Wie de laatste verkoopstatistieken in autoland heeft meegekregen begrijpt waarom autofabrikanten enkel nog maar oog lijken te hebben voor SUV's en crossovers. Er is namelijk geen segment dat zó hard groeit (in Europa). Vooral de compacte 'premium' modellen als de X1 en GLA gaan als een malle, en Volvo ziet de XC40 daarom nog liever vandaag dan morgen in de showroom staan. Echter de derde SUV van de Zweden moet natuurlijk wel concurrentiewaardig zijn en dus wordt alsnog de tijd genomen. Hopelijk dit jaar kan het doek ervan af, maar of de lancering nog voor de jaarwisseling gaan plaatsvinden?

XC60 moet eerst landen
Het zou goed mogelijk zijn dat Volvo sowieso de XC40 bewaard voor 2018. Anders zou de aandacht afgeleid kunnen worden van de pas onthulde en nog te lanceren nieuwe XC60, een model dat minstens zo belangrijk is voor de Zweden. Spreid je winkansen is dan veelal een bewezen tactiek.

Funcky
Om nog eventjes te blijven bij de nieuwe XC60. Zoals die net een compacte XC90 is geworden, lijkt de XC40 op zijn beurt af te stevenen op een kleine versie van de XC60. De 40:1 Concept gaf dat al enigszins te kennen en ondanks de potige camouflage op dit prototype is duidelijk zichtbaar dat daarvan niet veel afgeweken wordt.
Tegelijk wekt de 40:1 Concept de indruk dat Volvo de XC40 iets minder serieus wil maken dan diens grotere broers. Met name van opzij oogt de conceptuele XC40 een stuk speelser. Een beetje funcky zelfs.

Uiteenlopend motorpalet
Het prototype hier op foto is overigens een plug-in hybride. Het afgeplakte klepje op het linker voorscherm verraadt dit. Op zo'n motorvariant kan je dus alvast rekenen. Verwacht echter niet exact dezelfde aandrijflijn als in de XC90 T8 Twin-Engine met ruim 400 pk. Dat zou iets teveel van het goede zijn voor de XC40. Verder zal Volvo ongetwijfeld uitpakken met een reeks viercilinders met turbo's en ook driecilinders worden niet uitgesloten. Evenals een compleet elektrische variant.

Gerelateerde artikelen

Volvo XC40 nu ook als plug-in hybride

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar

Autonieuws
Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar
> Artikel lezen

Volvo onthult per ongeluk nieuwe XC40

Autonieuws
> Artikel lezen

Schrik! Lara Croft rijdt Volvo voortaan

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.