Spyshots

Renault Mégane RS wil zijn kroon terug

De stappen die met name Ford heeft gemaakt met de Focus RS zijn een doorn in het oog van Renault. Daardoor is haar gelijknamige Mégane zijn kroon – van lekkerste hot hatch – immers kwijtgeraakt. De volgende generatie moet die weer gaan opeisen.

Te beginnen met een kanttekening: de Ford Focus RS mag dan algemeen bezien worden als de nieuwe benchmark onder de hot hatchbacks, of 'ie dat ook per saldo is, daar zullen sommigen vraagtekens bij zetten. Tussen de laatste Mégane RS en de populaire Amerikaan zit immers een prijsverschil van 10 mille en met een redelijke zekerheid kan beweerd worden dat die laatste, hoe geweldig ook, echt niet een kwart beter stuurt dan de inmiddels uit productie genomen Fransoos. Renault ruikt daarom kansen.

+300 pk
Andere snelle hatchbacks die Renault niet moet vergeten zijn de Honda Civic Type-R en de huidige recordhouder op de Ring, de Volkswagen Golf GTI Clubsport S. Beide zijn 310 pk sterk en de Mégane zal dit vermogen op zijn minst moeten evenaren om überhaupt een vuist te kunnen maken. Maar dit komt wel goed, denken we. Renault zou er zelfs een gloednieuwe 2.0 liter turbo voor ontwikkelen.

Magische getal 4
Nieuwe motor? Check. Meer vermogen? Check. Lager gewicht? Check? Een missie? Check. Met al deze criteria belooft de Mégane RS nog sneller te worden. Maar Renault Sport kennende wil het meer. Snel alleen is niet genoeg. De RS moet vooral als een malle kunnen 'hoeken', en laat de Fransen daarvoor nu dé techniek in huis hebben sinds kort. We hebben het over 4Control-vierwielsturing.

Dit systeem waarbij de achterwielen lichtjes – in tegengestelde richting – meesturen met de voortrein heeft zich bewezen als uiterst efficiënt in bochten. Nu alleen nog een maximale tractie en de Mégane RS belooft louter goeds. Voor dat laatste zou Renault opteren voor vier- in plaats van voorwielaandrijving. Drie keer raden waarom…

Gerelateerde artikelen

Puristen-speeltje: Renault Mégane RS 275 Cup-S

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe 1.2 TCe 130 voor Renault Mégane-familie

Autonieuws
Nieuwe 1.2 TCe 130 voor Renault Mégane-familie
> Artikel lezen

Familieneus voor de Renault Mégane

Autonieuws
Familieneus voor de Renault Mégane
> Artikel lezen

Ringvechter: Renault Megane RS 275 Trophy

Autonieuws
Ringvechter: Renault Megane RS 275 Trophy
> Artikel lezen

Opvallende scores bij nieuwe reeks Euro NCAP-tests

Autonieuws
Vier lage scores bij nieuwe reeks Euro NCAP-tests
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.