Spyshots

Moet de Fiesta ST bang worden van nieuwe Polo GTI?

De nieuwe Volkswagen Polo is in aantocht. In de loop van volgend jaar moet 'ie bij de dealers staan. Hetzij pas in 2018 krijgt de GTI ook een opvolger. De grote hamvraag luidt dan ook eerder: gaat die de nieuwe benchmark worden?

De hot hatchback is enorm opgeveerd de laatste jaren. Sommige automerken hebben er niet langer één in hun gamma, maar twee of zelfs drie. En wie anders dan de uitvinder van het modelconcept spant daarin de kroon momenteel. Alleen al qua modellen met GTI als achternaam telt Volkswagen vier versies; drie op basis van de Golf, één Polo GTI. Met de Polo GT en Golf R meegerekend zelfs zes.

Zwarte periode
Leuk dat Volkswagen haar eigen uitvinding zo'n warm toedraagt, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Bijna de gehele jaren '90 en het begin van de zero's waren GTI's niets meer dan burgermans-Golfjes opgesierd met Jacky-ruitjesbekleding en stoerdere wielen.

Het meest schrijnende voorbeeld was de Golf III GTI, die technisch krek eender was aan de Golf 2.0 GL. Volkswagen gooide de GTI-naam ermee te grabbel destijds, en door deze schade en schande is het wijzer geworden. Gelukkig. Vandaag de dag zijn GTI weer vermakelijke rij-ijzers. Al staat kwantiteit dan weer niet garantie voor de hoogste kwaliteit. Daar steekt Ford een stokje voor.

Spiekbriefje
Ford? Jazeker. Als het om hot hatches gaat, bewijzen de Amerikanen sinds het lanceren van de Focus in 1998 keer op keer hierin de beste te zijn. In de klasse van de Polo is dat met de Fiesta ST. Wat een grandioos bommetje is dat. Niet in de laatste plaats omdat daarin nog ouderwets valt te poken door de versnellingen. Het is te hopen dat Volkswagen ook terugkeert naar de handbak bij de nieuwe Polo GTI. De voorzet van de Golf GTI Clubsport is alvast veelbelovend.

Maar de strijd der nieuwe generatie compacte hot hatches is vooral superspannend omdat de volgende Polo GTI en Fiesta ST zowat gelijktijdig gelanceerd zullen worden. Beide staan op de rol van 2018, wat bij elkaar afkijken hoe het wel en niet moet flink in de weg zit. Moge de beste winnen! Qua stuurgedrag uiteraard, want dat telt het meest. Wat vermogen, gewicht en luxe (voor zover dat wat waard is) betreft zullen de beide kemphanen weinig voor elkaar onderdoen. Pfff, nog twee jaar wachten…

Gerelateerde artikelen

Opnieuw meer pk's voor Volkswagen Golf GTI

Autonieuws
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Up! GTI zegt geen nee tegen extra pit

Tuning & styling
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.