Spyshots

Alweer een speciale Ferrari F12 op til

'Ferrari moet exclusief blijven als in de productie beperkt houden'. Naar verluidt kostte onder meer deze filosofie Luca di Montezemolo de kop. Hij mocht de biezen pakken van Fiat's opperbaas Sergio Marchionne. Die laatste wil juist de productie in Modena verhogen. En daartoe behoren kennelijk ook tal van speciale edities.

Natuurlijk is het ook Marchionne's intentie om van Ferrari geen Maserati te maken. Anderzijds, onder zijn leiding gaat Ferrari eind dit jaar naar de beurs en is het maar de vraag wat hiervan overeind blijft staan (als externe aandelenhouders het ook voor het zeggen krijgen). Sowieso lijkt Ferrari de laatste tijd haar exclusiviteit een beetje te grabbel te gooien door tal van speciale edities te lanceren. Bij de één is de lak nog niet droog of de andere staat alweer achter de coulisse klaar. Gelukkig zijn het veelal one-offs, gebouwd in opdracht van een goede klant. Niettemin, waar is de tijd gebleven dat een super-exclusieve Ferrari helemaal alleen op een voetstuk stond en die plek niet hoefde te delen met tal van gelijkgezinden (die strikt genomen nog exotischer zijn)?

F12 GTO
Neem de aanstaande F12 GTO (of Speciale, daarover zijn de insiders het nog niet eens) die hier als prototype te zien is op foto. Dat die ook zeer gewild zal zijn, staat buiten kijf. Ferrari zal 'm immers ook in een beperkte oplage bouwen. Maar of de F12 GTO ook in de voetsporen van zijn illustere voorgangers (de 250, 288 en zelfs de 599 GTO) zal treden? Met zoveel unieke F12berlinetta's om zich heen bestaat de kans dat zelfs de fameuze GTO-naam haar glans begint te verliezen.

Lichter en sterker
Maar goed, de tijd zal dat leren. Feit is dat de GTO-uitvoering lichter en sterker is dan de reguliere F12berlinetta. Een plus van zo'n 30 à 40 pk wordt verwacht, waarmee het totaalvermogen op circa 775 pk komt te liggen. Het uitfrezen van plaatwerk hier en daar en de intensivering van carbon zou het gewicht doen dalen met liefst 200 kilogram. Een sprint naar 100 km/h in minder dan 3 seconden is op deze manier met gemak haalbaar.

Gerelateerde artikelen

Knalgele SP275 RW is Ferrari's jongste one-off

Autonieuws
Knalgele SP275 RW is Ferrari's jongste one-off
> Artikel lezen

Configurator Ferrari 812 Superfast is slecht voor je

Autonieuws
> Artikel lezen

Ferrari 812 Superfast: 800 pk sterke V12

Autonieuws
Ferrari 812 Superfast: 800 pk sterke V12
> Artikel lezen

70 jaar Ferrari wordt gevierd met deze special editions

Autonieuws
> Artikel lezen

Zeldzame Ferrari F12tdf verbrandt tot hoopje as

Autonieuws
F12 TDF
> Artikel lezen

Zoveel kost(te) de Ferrari F12tdf…

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.