Spyshots

Nieuwe BMW 5-serie Touring duldt geen pottenkijkers

De nieuwe BMW 5-serie Limousine is al meerdere keren door de camera vastgelegd en zelfs de M5 heeft zich al eens laten zien. Het was zodoende nog wachten op de Touring-variant. Hier is ‘ie dan!

Het zal niet meevallen de huidige generatie 5-serie te overtreffen. Al vijf jaar lang gaat het model als een warm broodje over de toonbank. Haast heeft BMW dan ook niet met de compleet nieuwe generatie, maar dat wil niet zeggen dat er deftig wordt doorontwikkeld. Pijler daarbij is dat de nieuwe 5 weer het authentieker Freude am Fahren-gevoel bij de bestuurder weet boven weet te krijgen – dat bij de laatste twee generaties een beetje was weggeëbd. Natuurlijk ook met de praktisch ingestelde Touring, die steevast de helft van de totaalverkopen voor z'n rekening neemt.

Op dieet
Een grote auto als de 5-serie zal wel nooit een vedergewicht worden, maar een paar pondjes kan het model gerust missen. Het zou al mooi zijn als BMW onder de 1.400 kilogram weet te duiken, zo'n 200 kilogram lager dan wat er nu op de weegschaal wordt gelegd. Geen gemakkelijke opgave, dat beseffen ook wij, maar we houden goede hoop na de introductie van de nieuwe 7-serie. Die wist ondanks meer luxe en veiligheid gemiddeld 130 kilogram kwijt te raken.

Atletisch design
Dat de 5-serie hoe dan ook lichter zal zijn dan zijn voorganger staat buiten kijf. Stilstand betekent immers achteruitgang. En net als bij de 7-serie wordt daarvoor gegrepen naar vooruitstrevende materialen als CFRP, alsook carbon.
Sowieso is de 7-serie in veel opzichten een schoolvoorbeeld. Van motoren tot aan de diverse innovaties op het gebied van ambiance, gemakzucht en veiligheid. Aan de designers de taak om de nieuwe 5, ongeacht de gewichtsreductie, lichter te laten ogen dan hij in werkelijkheid is. Al was het maar om de (eerste) indruk te wekken dat de gevierde E39-generatie nieuw leven is ingeblazen. Jos van As, hoofdverantwoordelijk voor het onderstel en de dynamics bij BMW, is bedeeld met de rest. De Nederlander heeft nog tot 2017.

Gerelateerde artikelen

Alpina D5 S is 's werelds snelste diesel

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW 5-serie Touring met M-Performance goodies

Autonieuws
BMW 5-serie Touring krijgt beurt van M-Performance
> Artikel lezen

Verbijsterend: BMW M550d even snel als M5

Autonieuws
> Artikel lezen

AC Schnitzer wil graag jouw BMW 5-serie optuigen

Tuning & styling
AC Schnitzer wil graag jouw BMW 5-serie optuigen
> Artikel lezen

BMW 5-serie Touring kent stevige meerprijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.