Spyshots

Rolls-Royce Dawn trekt z'n capuchon strak

Rolls-Royce legt de laatste hand aan de Dawn, de dakloze variant van de Wraith waarmee het prestigemerk veel nieuwe klanten aan zich wist te binden. Op de IAA Frankfurt over anderhalve maand gaat het doek er officieel van af.

Zo had het slechts enkele modellen en zo heeft het er straks ineens zes. Rolls-Royce gaat als de wind en heeft de familie in een paar jaar stevig uitgebouwd. De Ghost, die de primaire taak had nieuwe klanten kennis te laten maken met de magische wereld van Rolls-Royce, was daarvan zonder meer de belangrijkste, om vervolgens die taak door te geven aan de Wraith. Met die super-de-luxe grand coupé wisten de Britten ook verjonging onder haar klandizie te realiseren. De Dawn moet dat prolongeren.

Strakke kap
Toen Rolls de nieuwe Drophead Coupé indertijd aankondigde, beweerde het stellig dat het cabriomodel niet simpelweg een Wraith zonder dak zou worden. Zoals je op je klompen kon aanvoelen was dat natuurlijk een leugentje om eigen bestwil en deze foto's tonen dat bewijs.
Evengoed lijkt de softtop prachtig strak gespannen te staan, waarmee het karakteristieke fastback-design van de Wraith zo min mogelijk verloren is gegaan.

V12 en V8?
Technisch is de Dawn nagenoeg identiek aan de Wraith en dat betekent dat in het vooronder de bekende V12 huist met een vermogen van 633 pk. De spurt naar 100 km/h – mocht je het niet kunnen laten – is daarmee in zo'n 4,5 seconden achter de rug.
Toch rijst al meer de vraag of een twaalfcilinder de enige motorvariant is die Rolls-Royce in de Dawn gaat lepelen. Allicht voorlopig wel, maar het moet Rolls-Royce ongetwijfeld niet zijn ontgaan hoeveel succes aartsrivaal Bentley heeft met de herintroductie van de V8. Bovendien ontkomt zelfs Rolls-Royce niet aan de druk van bovenaf om haar gemiddelde CO2-uitstoot (over de gehele modellenlijn) te verminderen.

Gerelateerde artikelen

Spofec verbouwt Rolls-Royce Dawn

Tuning & styling
> Artikel lezen

Eerste detailkiekjes Rolls-Royce Dawn

Autonieuws
Eerste detailkiekjes Rolls-Royce Dawn
> Artikel lezen

Zien en gezien worden in Rolls-Royce Dawn

Autonieuws
Zien en gezien worden in Rolls-Royce Dawn
> Artikel lezen

Rolls-Royce Cullinan toont z'n bonkige lijnenspel

Autonieuws
> Artikel lezen

Rolls-Royce Dawn vergt dubbele van S 63 AMG Cabrio

Autonieuws
> Artikel lezen

Rolls-Royce noemt Wraith cabriolet Dawn

Autonieuws
Rolls-Royce noemt Wraith cabriolet Dawn
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.