Spyshots

Nieuwe Audi Q5 (2016): eerste glimp en details

Volgend jaar rond deze tijd zal Audi het doek hebben getrokken van de gloednieuwe Q5. De tweede generatie van de immens populaire SUV van Audi wordt het komende jaar klaargestoomd voor zijn publieksdebuut. Wij zetten alvast op een rijtje voor je wat we weten over de nieuwe Q5 en kunnen je dankzij deze spyshots bovendien een glimp tonen van het design.

Bij zijn marktdebuut in 2008 wist Audi vriend en vijand te verrassen. De Q5 was duidelijk het kleine broertje van de Q7, maar tot grote daden in staat. In Europa zette Audi er zo'n 380.000 op de weg. En dan te bedenken dat de Q5 een wereldauto is waarbij onder meer de Verenigde Staten ook een grote rol spelen in de verkoopaantallen. Audi kan nu al terugkijken op een succesvolle levensloop van de Q5. En met veel vertrouwen uitkijken naar zijn opvolger.

Evolutie van zijn voorganger
Dat we bij de tweede generatie Q5 niet hoeven te rekenen op een compleet andere auto weten we inmiddels van Audi. Hoe sterk het ons ook werd beloofd, zowel de nieuwe Q7, maar nog sterker de nieuwe A4, zijn ook weinig revolutionair gelijnd. Fraaie bolides hoor, maar het beloofde nieuwe design is achterwege gebleven. De spyshots bewijzen dat maar al te zeer. Een heel herkenbaar profiel met ongetwijfeld schitterend gelijnde lichtunits en net even wat strakkere lijnen, maar geen revolutionair nieuw design.
“De huidige Q5 is voor zijn formaat en verhoudingen al een heel prettig sturende auto, de nieuwe Q5 doet daar naar verwachting nog een schepje bovenop.”

Virtuele cockpit
Meer revolutionair zal het interieur wel zijn. Dat is bij de Q5 inmiddels behoorlijk verouderd. Zeker als je het vergelijkt met andere Audi's. Ga er gerust vanuit dat de virtuele cockpit uit de Q7, TT en A4 ook zijn intrede zal doen in de Q5, dat het dashboard spik en span zal worden afgewerkt en moderne entertainment- en veiligheidssystemen de optielijst langer en langer zullen maken.

Lichter, agieler en zuiniger
Audi bouwt de nieuwe Q5 op het MLBevo platform. Een compleet doorontwikkelde versie van het platform waarop de auto nu staat. Dat moet een gewichtsbesparing van zo'n 100 tot 150 kg tot gevolg gaan hebben en de auto niet alleen lichter maken maar ook agieler en efficiënter maken. De huidige Q5 is voor zijn formaat en verhoudingen al een heel prettig sturende auto, de nieuwe Q5 doet daar naar verwachting nog een schepje bovenop.

Ook als RS én e-tron quattro
Het motorengamma zal als vanzelfsprekend bestaan uit moderne TDI- en TFSI-motoren, zowel vier als zes cilinders tellend. En ondanks dat die motoren de belangrijkste verkoopaantallen zullen gaan noteren werkt Audi ook aan een paar uitersten. Aan de ene kant zijn dat de SQ 5 en RS Q5 en aan de andere kant de Q5 e-tron quattro.
De SQ 5 kennen we nu ook en we hopen van harte dat dit er wederom als TDI komt. Want wat een lekkere machine is dat zeg!
De RS Q5 is nieuw in het gamma en voor ons nog een groot vraagteken. Natuurlijk hopen wij op een machtige V8, maar we vrezen toch dat er een V6 met een aantal turbo's in zal komen te liggen.
Precies tegenovergesteld aan deze performance SUV's zal ook de Q5 e-tron quattro zijn intrede doen. Die moet de slecht uitgevoerde en tevens geflopte Q5 hybrid doen vergeten. De plug-in Q5 zal een 2.0 liter viercilinder benzinemotor combineren met de voordelen van een elektromotor van zo'n 110 pk. Een bekende combinatie die voor een laag verbruik en dito CO2-uitstoot moet zorgen. Om in ons land nog echt voordelen te kunnen behalen zoals bijvoorbeeld Mercedes' GLC 350e dat nog kan zal voor de Q5 niet zijn weggelegd. Daar komt hij te laat voor.
“De SQ 5 kennen we nu ook en we hopen van harte dat dit er wederom als TDI komt.”

Geduld is een schone zaak
De nieuwe Audi Q5 staat gepland voor 2016. Wij verwachten rond de zomer de eerste echt officiële informatie aan je te kunnen meedelen alsook de eerste foto's. Voor nu moeten we het doen met deze spyshots. Maar we kunnen je nu al garanderen dat we door de tijd heen nog meer onthullende foto's zullen plaatsen. Dat heeft de ervaring wel geleerd.

Gerelateerde artikelen

Audi Sandbox maakt kinderfantasieën nog echter

Autonieuws
Audi Sandbox is uitgekomen fantasie van ieder kind
> Artikel lezen

Audi's quattro-techniek is fikse omzetmaker

Autonieuws
Audi's quattro-techniek is fikse omzetmaker
> Artikel lezen

Nieuwe instapper maakt Audi Q5 stuk betaalbaarder

Autonieuws
> Artikel lezen

Deze Q’s kun je van Audi verwachten

Autonieuws
Q8
> Artikel lezen

Abt geeft Audi SQ5 flinke pk-injectie

Autonieuws
SQ5
> Artikel lezen

Audi SQ5 TFSI: 354 pk sterk topmodel

Autonieuws
Audi SQ5 TFSI: 354 pk sterk topmodel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.