Spyshots

Nieuwe BMW M5 voor 't eerst en plein public

Nu de nieuwe BMW 5-serie reeds meerdere malen op camera is vastgelegd en binnen een half jaar voorgesteld zal gaan worden, was het slechts een kwestie van tijd dat ook de M5 zich zou laten zien. En voilà, daar zul je hem hebben!

Een nieuwe M5 is altijd spannend. Wat heeft BWM M nu weer bekokstoofd om z'n naam hoog te houden? Hoeveel pk's gaan ze naar de achterwielen sturen? Hoe zal 'ie smoelen? Zoveel vragen en te weinig antwoorden. Zeker is dat de nieuwe M5 er weer een schepje bovenop doet ten opzichte van zijn voorganger. Want je denkt toch zeker niet dat de pk-wedloop voorbij is...? Nooit! Nu is het Mercedes die met de E 63 AMG (585 pk) de vermogensstrijd wint van Audi's RS 6 Avant (560 pk), de BMW M5 (575 pk) en de Jaguar XFR-S (550 pk). Maar wanneer er een nieuwe generatie kemphanen opstaat, kun je er vergif op innemen dat de kaarten weer opnieuw worden geschud. Wie trekt de A's voor de komende generatie?

Richting 600 pk
De nieuwe M5 behoudt z'n 4.4 liter twinturbo V8-motor, maar het vermogen zou wel eens richting de 600 pk kunnen gaan. Dat deed BMW immers al eerder bij de jubileumeditie van het huidige model. Er gaan zelfs geluiden op dat de zeshonderd ruim wordt overschreden. Maar of dat realistisch is? Kijk naar de M3, die steeg slechts 11 pk in vermogen ten opzichte van z'n voorganger.

CFRP platform
Zelfs een geringe vermogensstijging kan dus al voldoende zijn. Want dankzij gebruik van het nieuwe 35UP-platform, dat deels is gemaakt van CFRP en eerder deze maand debuteerde onder de nieuwe 7-serie, wordt de gehele 5-serie tenminste 100 kilo lichter. Dus wat er ook gebeurt: de nieuwe M5 wordt hoe dan ook sneller dan z'n voorganger.

Touring?
Eén van de grootste veranderingen voor de nieuwe M5 zal zijn dat 'ie straks optioneel leverbaar is met xDrive. De sportsedan wordt tot nu toe altijd nog traditioneel via de achterwielen aangedreven, maar vanaf 2017 (dat is wanneer we 'm ongeveer kunnen verwachten) zal ook vierwielaandrijving mogelijk zijn. Verder kunnen we wellicht uit gaan kijken naar de comeback van de M5 Touring. Bezien het succes dat Mercedes heeft met de E 63 AMG Estate en Audi met de RS 6 Avant kan BMW namelijk wel eens spijt hebben gekregen van het stoppen daarmee.

Gerelateerde artikelen

Internet is BMW M2 Competition te snel af

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M5 zet duizelingwekkend driftrecord van liefst 8 uur

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Hangen in de bocht met de BMW M8 Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Goedmakertje: BMW M4 Cabrio 30 Jahre Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.