Spyshots

Eerste levenstekenen nieuwe generatie Kia Sportage

De Kia Sportage is in Nederland een veelvoorkomende verschijning. Hij is vandaag de dag al als derde generatie onderweg met een kleine facelift in 2014. Dat wijst echter wel op het eind voor zijn levensspan en de eerste spyshots zetten deze redenatie kracht bij.

Met de komst van de gloednieuwe, en recent geteste, Kia Sorento hebben de Zuid-Koreanen (opnieuw) flinke stappen gezet. Zonder al te veel hierop in te gaan waren wij goed te spreken over deze SUV waarmee Kia in ons land definitief doorbrak. Van de nieuwe Sportage verwachten we eenzelfde upgrade zonder dat het model daarvoor revolutionair wordt aangepakt. Oftewel, een herhaling van de Sorento, zo lijkt het afgaande op deze eerste levenstekenen. Ogenschijnlijk blijft het nieuwe design namelijk erg trouw de huidige Sportage.

Turbomotoren
Onderhuids gaat het er echter heel anders aan toe. Daar maken namelijk de langverwachte turbomotoren van de Hyundai Motor Company, waartoe Kia Motors behoort, hun opwachting. Een eerste kennismaking daarmee stamt al uit 2013, tijdens de Autosalon van Genève, dus er valt na te gaan hoe lang deze motoren schijnbaar op de plank liggen. Maar goed, fijn dat ze nu alsnog worden toegepast, want tijdens onze laatste rijtest met de Sportage luidde het oordeel dat de (atmosferische) motoren het zwakste punt is van de populaire crossover.
Met de aanstaande 1.2 T-GDI, die rond de 130 pk gaat leveren, wordt dit wellicht rechtgetrokken en ook de nieuwe 1.6 T-GDI, goed voor 204 pk, zal het rijgedrag van de Sportage waarschijnlijk sterk moderniseren. De krachtigste benzinebron ontwikkelt zelfs 245 pk, maar of Kia Nederland deze ook gaat voeren is twijfelachtig. Dieselen zal kunnen met de bekende, maar opgewaardeerde 136 pk sterke 1.6 liter. Daarnaast zal direct vanaf de marktintroductie een zeventraps automaat met dubbele koppeling beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gefacelifte Kia Sportage nu al naakt gespot

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager

Autotests
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
> Artikel lezen

Euro NCAP stelt strengere veiligheidseisen

Autonieuws
> Artikel lezen

Kia onthult vier nieuwe benzinemotoren

Autonieuws
Kia onthult vier nieuwe benzinemotoren
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.