Spyshots

Luxe sleetocht in de gefacelifte Jaguar XJ

De eerste spyshots dateren van al weer bijna een heel jaar terug, maar nog steeds is Jaguar nog niet klaar om het strakgetrokken gezicht van de XJ aan de wereld te tonen.

Hoewel de eerste schetsen voor de huidige XJ nog ten tijde van Ford's regeerperiode werden getekend, plukte het Indiase Tata Motors, als kersverse eigenaar per 2009, de vruchten van de nieuwe koers die Jaguar had ingezet. De rest is (mooie) geschiedenis, want de Britse fabrikant staat er beter voor dan ooit tevoren. Al heeft het heus nog een lange weg te gaan om – door de consument – in één adem genoemd te worden met de Duitsers. Dat zijn niet alleen onze woorden, ook Jaguar maakt er geen geheim van dat er nog veel werk aan de winkel is op het gebied van marketing. Afijn, daar wordt aangewerkt, mede door dit hard te maken met meer en betere auto's. Met de XJ natuurlijk als vaandeldrager, die dankzij zijn high-tech uitstraling eigenlijk nog geen enkel kraaienpootje vertoont. Toch staat er een facelift op stapel.

Meer aandacht voor snufjes
Een nieuwe, verse uitstraling moet worden behaald door onder meer de nu nog afgeplakte lichtunits te hertekenen. Tevens zal er gebruik gemaakt worden van full LED-verlichting, een nieuw bewijs dat Jaguar inmiddels ook aardig aan de weg timmert op technologisch gebied. Sterker, de laatste tijd zijn ze de gevestigde orde op dit vlak aardig de baas.

Plug-in hybride

Visueel lijkt de facelift voor de Jaguar XJ dus niet voor te stellen. Maar er is meer. Er zullen namelijk ook veranderingen plaatsvinden die zo op het oog niet te zien zijn. Zo is de kans groot dat het motorenaanbod zal groeien met als interessantste nieuwkomer een plug-in hybride. Deze toonden ze al eens tijdens Goodwood als xj_e. Het hybridesysteem van die auto maakt gebruik van een 240 pk sterke 2.0 liter viercilinder op benzine, waar een elektrische motor 93 pk levert. Het totaalvermogen kwam uit op 334 pk, maar desondanks bedraagt het (theoretische) verbruik een luttele 3,2 l/100 km en de gemiddelde uitstoot 75 gram C02 per gereden kilometer. Nette waarden.

Wij achten de kans groot dat de vernieuwde Jaguar XJ tentoonsteld gaat worden tijdens de Autosalon van Genève.

Gerelateerde artikelen

Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging

Autonieuws
Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’

Autonieuws
‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’
> Artikel lezen

Gefacelifte Jaguar XJ krijgt sportiever aanzien

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.