Spyshots

Hier gaat de Jaguar F-Pace van 2016

Jaguar heeft onlangs hun op stapel staande SUV een roepnaam gegeven. Het hoge model, dat tot voor kort als C-X17 door het leven ging, gaat F-pace heten en zal begin 2016 op de markt komen. En dit zijn de allereerste spyshots van het daadwerkelijke productiemodel.

De Jaguar F-pace is al eerder voorbijgekomen, maar toen nog als mule met onderdelen van de Range Rover Sport. Het prototype op deze foto's betreft the real deal en verhult het productiemodel zoals deze begin volgend jaar de showrooms binnen komt rollen.

Weinig geheimen
Dit mogen dan de allereerste spyshots van de daadwerkelijke F-Pace zijn, echt geheimen kent de auto niet meer. De grote schuldige daarvan is Jaguar zelf door ons sinds medio 2013 beetje bij beetje bij te praten over hun grote SUV. Een designworkshop over de C-X17 Concept, zoals je kunt zien een realistische voorbode van de F-pace, spande daarin de kroon. Oftewel, Jaguar heeft er geen enkele moeite mee dat de verrassing er wel vanaf is tegen de tijd dat de introductie plaatsvindt.

Wennen aan naam

Eigenlijk het enige dat nog gewenning vraagt is de naam. Zelfs Jaguar zelf voelt zich nog niet helemaal vertrouwd met F-Pace. Of eigenlijk gezegd Ian Callum, de hoofddesigner bij het Engelse merk. Zo blijken er een handjevol naamkandidaten te zijn geweest, waarvan de al eens gebruikte X-type. Een doeltreffende naam voor een SUV annex crossover, maar zoals algemeen bekend heeft Jaguar hieraan hele slechte herinneringen. Die werd daarom doorgestreept. Ook op de shortlist prijkte XQ. Maar ook die kon de goedkeuring van de directie niet verdragen vanwege de verwantschap met de Q-modellen van Audi. En wat te denken van Infiniti, die QX achterop haar softroad-modellen plakt. Na het schrappen van nog enkele andere potentiële namen, hadden de meesten een goed gevoeld bij F-Pace. Een vrij controversiële modelnaam voor een Jaguar, vindt ook Callum. Maar deze naam heeft ook iets 'van een eigen karakter', aldus de ontwerper. 'Mensen zullen er wellicht gewoon aan moeten wennen om het daarna te accepteren'.

Gerelateerde artikelen

Hamann kan niet van Jaguar F-Pace afblijven

Tuning & styling
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace is World Car of the Year 2017

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace SVR geeft pas op bij 283 km/h

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.