Spyshots

Nieuwe 5-serie zó licht dat 518i met 3-cilinder realistisch is?

Nu motorische downsizing niet langer een trend maar gemeengoed is, is het behalen van een aanzienlijke gewichtsbesparing de volgende stap om auto’s zuiniger en schoner te krijgen. BMW zet op dat gebied vol in op exotische, maar lichte materialen toepassen voor haar volgende generatie producten. De nieuwe 5-serie zou zelfs zo veel lichter worden dat een driecilinder-motor wordt overwogen.

CFRP, een soort plastic dat met het peperdure en zeer lichte koolstofvezel versterkt is, is het toverwoord bij BMW om haar volgende generatie auto’s aanzienlijk lichter te krijgen dan de voorgangers. Door het zoal toe te passen bij heel wat carrosseriepanelen (dak, motorkap, portieren, achterklep en misschien zelfs velgen) zou de nieuwe 7-serie tot wel 300 kilogram lichter worden dan zijn voorganger. Het vlaggenschip zou daarmee op een leeggewicht komen van om en nabij de 1.500 kilogram.
Als BMW eenzelfde hoeveel CFRP, carbon en aluminium bij de nieuwe 5-serie toepast zou deze op zijn beurt rond de 1.300 kilogram kunnen wegen, wat in lijn licht met het gewicht van de 2-serie. En laat dat laatste model nu verkrijgbaar zijn met een 1.5 liter driecilinderturbo, waarmee deze BMW prima mee uit de voeten kan. Het gerucht dat de nieuwe 5-serie wel eens de eerste E-segmenter met zo’n compacte motor zal zijn wordt daarom alsmaar realistischer. Als typeaanduiding kan er dan 518i worden opgetrommeld, want daaraan zijn BMW-kenners al gewend. Dertig jaar geleden beschikt het merk namelijk ook al eens over zo’n model, op basis van de E34-generatie.

Gewenningstijd 
Mocht de gedachte van een BMW 5-serie met een driepitter nogal zwaar op de maag liggen (zelfs als die gecombineerd wordt met een elektromotor zoals in de i8), je hebt sowieso nog zeker een jaar de tijd om hieraan te wennen. De introductie zal op z’n vroegst pas over een jaar plaatsvinden, mogelijk op de 2016 NAIAS in Detroit.

Gerelateerde artikelen

Opmerkelijk: BMW 5-serie Plug-In Hybrid niet voor EU

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Volgende generatie BMW 5-serie rijdt al rond

Spyshots
Volgende generatie BMW 5-serie rijdt al rond
> Artikel lezen

Nieuwe dieselmotor geeft BMW 5-serie 20% bijtelling

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW pakt primeur met draadloos opladen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.