Spyshots

Nieuwe Mercedes E-klasse meer S-klasse dan ooit

Na de ingrijpende facelift in 2012 is Mercedes-Benz gestart met de volgende generatie E-klasse. Op deze eerste foto’s zien we daarvan tastbaar bewijzen en maken we uit talloze zaken op dat de E-klasse meer op het vlaggenschip, de S-klasse, zal gaan lijken.

Als introducé van Mercedes zijn nieuwe designrichting was de E-klasse in 2012 groots aangepakt. Echter ging het om een facelift waardoor er geen revolutie kon plaatsvinden. Met de volgende generatie is dit wel mogelijk, en het is te zien dat het ook zal gebeuren. We zien de E-klasse rijden met zijn nieuwe lichtunits voor en achter waardoor hij meer op de huidige S-klasse begint te lijken.
Mercedes testte de nieuwe E-klasse eerder als mule onder de carrosserie van de C-klasse. Dat is niet geheel raar, want de twee modellen gebruiken beide het Modular Rear Architecture (MRA) platform. Dit houdt in dat de E-klasse een groeispurt kan ondergaan, waardoor de afmetingen zullen toenemen. Waarschijnlijk neemt de lengte van de wielbasis ook toe, wat een ruimere zit voor de passagiers achterin betekend. Zie je de stap naar de S-klasse al?

Up-to-date
Binnenin hetzelfde verhaal, want ondanks de ingrijpende facelift kan de huidige zijn gemaakte jaren niet meer verborgen houden. Nu alles op de schop kan zal er veel worden afgekeken van Mercedes' vlaggenschip. Als we een blik hierop werpen raken onze gemoederen gerust, want de cabine van de S-klasse is een zeer aangename plek om te verblijven.

Motoren
Qua styling is de E dus weer up-to-date. Hoe zit het onder de motorkap? Daar gaan we nieuwe viercilinders tegenkomen. De E-klasse ontkomt niet aan downsizing, want er zullen zelfs driecilinders in de rekken ter beschikking liggen. Daarnaast gaan er geruchten dat Mercedes gebruik gaat maken van zes-in-lijn motoren. Deze kunnen worden opgebouwd door onderdelen van de drie- en viercilinders te gebruiken. Dit kunstje hebben de Duitsers eerder gedaan bij de 4.0 liter V8 uit de AMG GT. Dit is eigenlijk een samensmelting van twee 2.0 liter viercilinders uit de A 45 AMG. Of deze zescilinders er daadwerkelijk gaan komen is nog koffiedik kijken, want dit nergens bevestigd.

AMG
Laten we dan maar direct doorgaan op de AMG-versie. Voor wie niet zo nauw kijkt naar verbruik en uitstoot kunnen we melden dat deze V8, uit onder meer de AMG GT, voor de aandrijving gaat zorgen. Al deze paarden gaan normaal gesproken via de achterwielen, maar vierwielaandrijving is optioneel.

Concurrentie
Als de gloednieuwe E in 2016 op de markt komt heeft hij een voorsprong op zijn voornaamste concurrenten. De Audi A6 en BMW 5-serie hebben redelijk recent een facelift ondergaan, waardoor technisch de Mercedes van een voorsprong kan genieten. Indien hij inderdaad zo dicht naar de S-klasse neigt als wij doen vermoeden zal hij relatief gemakkelijk de beste van de grote drie kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses

Autonieuws
AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses
> Artikel lezen

Gefacelifte Mercedes-Benz E-Klasse Coupé en Cabriolet

Autonieuws
Gefacelifte Mercedes-Benz E-Klasse Coupé en Cabriolet
> Artikel lezen

Nu officieel: de nieuwe Mercedes E-klasse

Autonieuws
Nu officieel: de nieuwe Mercedes E-klasse
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.