Spyshots

Nieuwe Audi Q7 krijgt vorm

Audi heeft er niets aan gelogen toen het zei dat de in 2012 onthulde Crosslane Concept een realistisch voorproefje is van de nieuwe Q7. Sterker, beide auto’s lijken als twee druppels water op elkaar, al zal de Q7 de scherpe randjes van zijn voorbode moeten missen.

Zo langzamerhand is een nieuwe Q7 meer dan welkom voor Audi. Vooral op die markten (Amerika, China, Rusland) waar grote SUV’s nooit aan populariteit hebben verloren en kopers gevoelig zijn voor het nieuwste van het nieuwste. En wat dat laatste betreft moet de Audi Q7 al lang en breed zijn meerdere erkennen in de concurrentie. Met botten uit 2006 behoort 'ie zelfs tot de langstlopende modellen op de markt.

Afspraak is afspraak
Maar dat gaat allemaal veranderen vanaf de Detroit Motor Show, begin januari. Daar, op diens belangrijkste markt, zal Audi namelijk de nieuwe Q7 voorstellen. Groter en toch ranker en slanker, moderner en efficiënter. Tot wel 400 kilogram mee te zeulen gewicht is er bespaard en dat is de nieuwe Q7 nu al op deze foto’s aan te zien; het model oogt gewoon minder lomp, ondanks dat zwart vaak slanker afkleedt. Sterker nog, de Crosslane Concept uit 2012 blijkt een realistischere voorbode dan wij geloofden toen Audi dat destijds beweerde. Fabrikanten roepen immers niet zelden de mooiste dingen om (vooraf al) zieltjes te winnen. Maar dit keer lijkt Audi zowaar woord te houden.

Hammertime
Audi wil met de nieuwe Q7 spijkers met koppen slaan, net als met het origineel in zijn beginjaren, en daarom staat de auto bol van de snufjes. Alles wat de A8 in zich heeft zal ook op de Q7 te bestellen zijn, inclusief de tweede generatie Matrix-verlichting. Hoe dat werkt valt hier te lezen en hoe dat eruit ziet is door onze spionagefotograaf knap op foto vastgelegd. Mocht je het design van de Matrix-koplamp enigszins bekend voorkomen, dat kan kloppen. De nieuwe Volvo XC90 ‘hamert’ er op soortgelijke wijze op los. Xenon-verlichting zal overigens standaard zijn op iedere Q7 en de dagrijverlichting daarvan is te zien op eerdere spyshots van de auto.

Hybride enerzijds, V8-triturbo anderszijds
Motorisch zal er voor iedereen die in deze klasse winkelt wat wils zijn. Veel van de beschikbare TFSI’s en TDI’s zijn reeds bekende, want de A7 en A8 maken daarvan al gebruik. De motorisering waarnaar wij het meeste uitkijken, is de plug-in hybride, ook wel bekend als de Q7 e-tron. Dit model is het antwoord op de XC90 T8 Twin Engine van Volvo en de BMW X5 eDrive. Audi pakt het in vergelijk met die merken echter iets anders aan door een elektromotor te combineren met een diesel. Voor de Nederlandse leaserijder zal dat een broertje dood zijn, die wil maar een ding weten: valt de Q7 e-tron met 14% bijtelling te rijden. Het antwoord daarop moeten we helaas schuldig blijven.
Heb je lak aan welke bijtellingklasse ook, mogelijk is de V8 TDI-triturbo dan een potentiele motor-kandidaat. Naar verluidt gaat Audi zo’n monster-diesel in de Q7 leveren als tegenhanger van de X5 M50d.

Gerelateerde artikelen

Designkneepjes maken Audi Q7 ‘slanker’

Spyshots
Designkneepjes maken Audi Q7 ‘slanker’
> Artikel lezen

Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt

Spyshots
Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt
> Artikel lezen

Audi lepelt viercilinder-turbobenzine in Q7

Autonieuws
Audi lepelt viercilinder-turbobenzine in Q7
> Artikel lezen

Eerste details Audi Q7 e-tron: bijtellingsknaller?

Autonieuws
Eerste details Audi Q7 e-tron: bijtellingsknaller?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.