Spyshots

Hier rijdt de nieuwe Audi A4!

De Mercedes C-klasse is gloednieuw, de BMW 3-serie nog zeer recent en ook vanuit andere hoeken wordt de Audi A4 volop onder vuur genomen. Het is tijd voor een nieuwe generatie. En die hebben we hier voor het eerst rijdend op beeld!

De nieuwe generatie van de Audi A4, intern B9 genaamd, zal pas debuteren in de zomer van 2015. Maar het is al de hoogste tijd om deze de openbare weg op te sturen om hem te finetunen. Na zijn introductie komende zomer zal hij voor het einde van 2015 bij de dealers staan. Een korte tijd daarna zullen de Avant- en de Allroad-varianten volgen.

Revolutionair design?
Er gaan volop geruchten over het feit dat Audi qua design een andere koers zal gaan varen. Natuurlijk blijft het model herkenbaar als Audi en als A4, maar de vele kritiek die het merk heeft gehad op haar conservatieve lijnenspel zal met de nieuwe A4 overboord moeten worden gegooid. Op de spyshots is dat overigens moeilijk te zien want elke lijn wordt zorgvuldig gecamoufleerd.

MLB
Meer nieuws vinden we onderhuids. De nieuwe Audi A4 zal het tweede model zijn welke gebruik maakt van het nieuwe MLB-platform (na de eveneens gloednieuwe Q7). Deze zal na verloop van tijd als basis dienen voor alle modellen boven de A4. Het platform is opgetrokken uit hoogwaardig versterkt staal, aluminium en meerdere lichtgewicht materialen. Hierdoor is ongeveer 100 kg bespaard wat een aangename reductie is. Daarmee slaat Audi overigens een gat ten opzichte van de zeer sterke nieuwe Volkswagen Passat welke is gebaseerd op het MQB-platform. Het onderscheidt moet immers wel blijven, zeker nu de Passat zo'n steengoede auto is geworden.

Aandrijving
Ook op het nieuwe platform zal de A4 standaard voorwielaangedreven zijn, waar de quattro-vierwielaandrijving optioneel blijft. Daarnaast zal Audi inzetten op alternatieve brandstoffen. Denk hierbij aan modellen op gas en misschien zelfs volledig elektrisch. Wat zeker is, is dat er een plug-in hybride komt. Vooral voor de VS, maar hou er voor Europa gerust ook rekening mee. Daarnaast komen er uiteraard de bekende TFSI- en TDI-motoren in diverse smaken.

RS 4
Voor wie niet zo gericht is op economisch rijden of een lagere bijtelling staat er uiteraard ook weer een smakelijke RS 4 gepland. Het huidige model met RS-badge is alleen als Avant beschikbaar en wij zien geen reden waarom de Audi met volgende generatie deze lijn niet zou kunnen doortrekken. Maar wie weet zal ditmaal ook de sedan weer de fameuze RS-badges mogen dragen. Het zou geen kwaad kunnen in de strijd tegen de C 63 AMG en M3.

Gerelateerde artikelen

Prijzen nieuwe Audi A4 en A4 Avant: dit kosten ze

Autonieuws
Dit kosten de nieuwe Audi A4 en A4 Avant
> Artikel lezen

Brutraler front voor vernieuwde Audi A4

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.