Spyshots

Nieuwe Nissan GT-R geeft teken van leven

De GT-R is voor Nissan een wereldwijd succes. Helaas kan deze titanendoder niet voor eeuwig blijven en zal er over een aantal jaar een vervanger (moeten) komen op zijn naam in ere te houden. Hier de eerste levenstekenen van die volgende generatie.

Eind 2008 gooide Nissan  in Nederland zijn hengel uit in het segment van supercars. Iedereen, pers en consument, hapten direct. Nu, zes jaar later, begint het eind in zicht te komen voor de GT-R, getuige deze foto's van een opvolger die tegen beter weten de schijn ophoudt door als mule rond te rijden. Op zich heel begrijpelijk, want de nieuwe GT-R staat pas gepland voor 2017. Dat duurt dus nog eventjes en gezien de opgebouwde status van de GT-R wil Nissan informatie niet alleen voor de consument verbergen. Geboren sportwagenmerken als Porsche en Ferrari willen maar wat graag weten wat Nissan aan het bekokstoven is. 'Eenmaal in het hemd gezet worden, oké, maar dat moet niet een tweede keer gebeuren' is zonder twijfel de gedachte bij de concurrentie. Toch kan dat zich zomaar herhalen. Laten we het hopen. Wij houden wel van een felle, maar sportieve competitie. 

CO2-probleem
Nissan houdt de spanning er goed in door amper iets los te laten over de nieuwe GT-R. Zo gaan er geluiden de ronde dat het design compleet anders zal zijn en ook zou de aandrijflijn van een heel ander kaliber zijn. Het kenmerk 'hybride' duikt daarin steeds vaker op. Niet onverstandig, want de voornaamste bottleneck van de GT-R is z'n CO2-uitstoot. Die is met 275 g/km naar huidige maatstaven aan de hoge kant. En om opnieuw die uitmuntende prijs/snelheid-verhouding te kunnen bewerkstelligen, moet die waarde (veel) lager.

Infiniti als donor
Bovendien, als we eventjes in de archieven duiken, blijkt Nissan al een motorisch kandidaat op de planken te hebben liggen: de aandrijflijn van de in 2009 getoonde Infiniti Essence concept. Deze beschikt over een soortgelijke twinturbo-V6 als de (huidige) GT-R, maar werkt samen met een krachtige elektromotor. In de Infiniti resulteert dat in een vermogen van 592 pk. Meer dan de GT-R heden levert en gevoelsmatig voldoende om het de concurrentie zuur te blijven maken, terwijl het ook schoon qua emissies kan. Zeker als ook het wagengewicht (dankzij carbon) drastisch omlaag wordt gehaald. Maar goed, vooralsnog leunt dit dichter tegen speculatie dan zekerheid, dus afwachten maar.

Gerelateerde artikelen

Jarige jobs trakteren zichzelf op Nissan GT-R50 by ItalDesign

Autonieuws
> Artikel lezen

Nissan GT-R gastheer in sfeervolle fotoreportage

Fotogalleries
Sfeervolle, winterse fotogallery Nissan GT-R
> Artikel lezen

Ook Nissan waagt zich aan Gran Turismo Vision Concept

Autonieuws
Ook Nissan waagt zich aan Gran Turismo Vision Concept
> Artikel lezen

Nissan GT-R (Nismo) weet niet van ophouden

Spyshots
> Artikel lezen

Liefhebber bouwt Nissan GT-R Nismo van Lego

Autonieuws
Nismo
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.