Spyshots

Is de Lexus GS-F bij voorbaat gedoemd?

De concurrentie voor snelle auto’s in het E-segment is moordend. Echter kunnen de gevestigde namen binnenkort een nieuweling verwachten, welke van plan is om de orde te verstoren. Lexus is serieus bezig met het ontwikkelen van de GS-F.

Vorig jaar zomer kwam de eerste glimp van een snelle versie van de GS naar buiten. Later zagen we hem al rondetijden klokken op de Nürburgring en dit verassend genoeg zonder enige camouflage. De Japanners getuigen van lef; een directe aanval. Maar de concurrenten in de gedaante van BMW, Audi, Mercedes-Benz en ook Jaguar draaien al even mee waar de GS-F een nieuwkomer is binnen het segment. Om ervoor te zorgen dat ze niet worden ondergesneeuwd heeft de Japanse super-sedan de 5.0 liter V8 van de onlangs verschenen RC-F geleend. En het mooie is: het vermogen komt waarschijnlijk uit op om en nabij 500 pk, waar we eerder uitgingen van 465 pk.

Vermogen op het asfalt zetten
Al deze pk’s moeten zo efficiënt mogelijk via de wielen op de weg worden gezet en dit gebeurd via een ZF achttraps-automaat. Deze zal samen met een Torsen limited-slip differentieel het vermogen afhandelen. Daarnaast kan je hiermee de Lexus eens goed dwars zetten. Voor diegene die liever snel gaan kunnen we zeggen dat de sprint van nul naar honderd binnen vijf seconden is geklaard en de topsnelheid bedraagt 270 km/h. Maar of dit genoeg is voor dit segment? 

Sterke concurrentie
Als we snel een kijkje nemen bij de concurrentie zien we dat de GS-F overal net onder zit. De BMW M5 heeft 575 pk, de Audi RS 6 Avant beschikt over 560 pk en loopt 35 km/h harder. De krachtigste ultra-sedan is van Mercedes. Haar E 63 AMG heeft maar liefst 585 pk, en de vierde concurrent komt van Jaguar. De XFR-S heeft ook een 5.0 liter V8, maar pompt hier 550 pk uit, wat een topsnelheid van boven de 300 km/h oplevert.

Afwachten
Om te ontdekken of de Lexus GS-F daadwerkelijk potten kan breken moeten we wachten tot 2016. Dan zal hij verschijnen op de Nederlandse wegen. Wanneer de GS-F besteld kan worden is onbekend, maar het zou niet raar zijn als dit pas eind 2015 is. Zijn debuut zal voortijd plaatsvinden, waarvoor de shows in Detroit, New York of Genève goede opties lijken.

Gerelateerde artikelen

Lexus GS-F test in het hol van de leeuw

Spyshots
Lexus GS-F test in het hol van de leeuw
> Artikel lezen

Aanschouw de Lexus GS F in al zijn glorie

Fotogalleries
Aanschouw de Lexus GS F in volle glorie
> Artikel lezen

Eerste foto Lexus ES, opvolger van de GS

Autonieuws
> Artikel lezen

Lexus GS-F krijgt 465 pk onder de kap

Autonieuws
Lexus GS-F krijgt 465 pk onder de kap
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.