Spyshots

Mercedes benoemt GLK voortaan als GLC

Het prototype van de tweede generatie GLK van Mercedes is op de foto gezet. Naast dat er te bespeuren valt dat hij aardig wat camouflage is verloren, hebben de fotografen ook het interieur weten vast te leggen. Des te opmerkelijker is dat de nieuweling zijn oorspronkelijk naam moet opgeven voor het nieuwe GLC.

Update 22 oktober 2014: Nieuwe gedatailleerde informatie hebben we helaas niet, maar daarentegen wel foto's van een weer ietsje naaktere Mercedes GLK, heel waarschijnlijk straks beter bekend als GLC.

Modelnamen-vereenvoudiging
De naamsverandering heeft te maken met het feit dat Mercedes' kleinste SUV dan wel crossover de naam GLA draagt, verwijzend naar diens technische basis, de A-klasse. En aangezien de nieuwe GLK is gestoeld op de onlangs gelanceerde C-klasse is de benaming GLC snel verklaard. Oftewel, Mercedes komt zijn belofte na er een eenvoudigere modelnamenpolitiek op na te houden. Iets dat het eerder doorvoerde bij de top van haar gamma, de S-klasse en S-klasse Coupé om precies te zijn. 

Diesels
Dankzij het verliezen van camouflage is nu goed te ontdekken dat de afmetingen van de GLC zijn toegenomen ten opzichte van de GLK en het design ook kenmerken heeft van de C-klasse. Met die luxe middenklasser als basis laat het te verwachten motorenprogramma zich ook eenvoudig raden. Verwacht wordt dat de meeste Europese kopers één van de drie diesels zullen bestellen. Deze verschillen van vermogen tussen de 136 en 204 pk. Benzineliefhebbers krijgen de keus uit twee tweeliters met 184 of 211 pk of een plug-in hybride waarin de hoofdkrachtbron ook alleen benzine lust.

AMG-primeur
Hoewel ook rijdend op benzine, maar eigenlijk een buitenstaander en zowaar een primeur is de verwachte geboorte van een heuse GLC AMG. Deze zal naar verluidt hetzelfde vierliter blok krijgen als de AMG GT en C 63. In die laatste pompt die er een weldadige 475 of 510 pk uit. We denken helaas dat Mercedes dat vermogen voor de GLC AMG iets te veel van het goede vindt en de 4.0 liter V8-BiTurbo gaat indammen. Niet te veel hopelijk, maar dan nog maakt de GLC AMG zich nogal uniek. Aartsrivalen BMW en Audi bijvoorbeeld hebben niet zo'n compacte performance-SUV in huis, al staat de SQ5 TDI, als diesel, aardig zijn mannetje.

Gerelateerde artikelen

Mercedes GLC F-Cell op waterstof zo goed als productierijp

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GLC 63 en GLC Coupé 63: V8 beesten

Autonieuws
Mercedes-AMG GLC 63 en GLC Coupé 63: V8 beesten
> Artikel lezen

Nieuwigheden voor Mercedes GLC op stapel

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.