Spyshots

Hyundai i40 (Crosswagon) onder het mes

Na een droomstart verdween de Hyundai i40, net als veel soortgenoten, naar de achtergrond door aangescherpte bijtellingsgrenzen. Misschien dat een facelift het tij kan keren.

De Hyundai i40 behoort tot de ruimste auto’s in z’n klasse, is comfortabel, modern en rijdt naar behoren. Precies wat de Skoda Octavia en Seat Leon ST ook allemaal kunnen, maar dan tegen 20 of zelfs 14% bijtelling. Ga er dan maar eens aanstaan wanneer je Hyundai heet. Dat valt niet mee. Afgaande op de hoeveelheid camouflage lijkt het mes diep in het design te gaan, maar dat is enkel show, denken wij. Het design is ook het probleem van de i40 niet. Dat zijn de inefficiënte aandrijflijnen.

Turbo vereist
Het bijtellingsverhaal en bijna inherent daaraan het vallen of staan van een zakelijk model gaat uiteraard niet in de rest van Europa op, maar ook buiten Nederland kijkt de consument bewuster dan ooit naar zo laag mogelijke verbruik- en emissiewaardes. En op dat gebied behoort de i40 momenteel niet bij de beste grote middenklassers. Bij lange na niet. Hyundai moet daar echt iets aan doen, wil het weer genieten van succes. Weg met die bestaande, inmiddels achterop geraakte atmosferische benzinemotoren is het grootste advies dat we de Zuid-Koreanen kunnen geven. Drukvullers (turbo en compressor) zijn en hebben de toekomst. Al enige tijd heeft Hyundai daarvan eentje op de plank liggen, de T-GDI, maar gebruiken doen ze die op een of ander manier niet. Tenminste, niet in de modellen die dat het hardst nodig hebben.

Terug naar 20% vrijwel zeker
De viercilinderdiesels van Hyundai rijden al een stuk moderner, maar kunnen qua uitstoot zeker nog veel winst boeken. Ter vergelijk: de 1.7 CRDi noteert 113 g/km, tegen 85 g/km voor de 1.6 TDI GreenTec in de Skoda Octavia Combi. En zoveel verschillen de vermogens tussenbeide niet met respectievelijk 116 en 110 pk. Om weer in de 20%-bijtellingsklasse te kunnen uitkomen mag een dieselende i40 niet meer dan 110 g/km aan CO2 uitstoten. Op de hielen gezeten door de Euro6-norm die binnenkort van kracht is moet het wel heel raar lopen dat Hyundai dat niet gaat realiseren. 

Gerelateerde artikelen

Gefacelifte Hyundai i40 (Wagon) officieel

Autonieuws
Gefacelifte Hyundai i40 (CrossWagon) officieel
> Artikel lezen

Waar blijft de (ver)nieuw(d)e Hyundai i40?

Spyshots
> Artikel lezen

Hyundai maakt vierdeurs i40 wereldkundig

Autonieuws
Hyundai maakt vierdeurs i40 wereldkundig
> Artikel lezen

Eerste rij-indruk Hyundai i40 Crosswagon

Rij-impressies
Eerste rij-indruk Hyundai i40 Crosswagon
> Artikel lezen

Nieuwe Hyundai i40 doet Sonata meteen vergeten

Autonieuws
Nieuwe Hyundai i40 doet Sonata meteen vergeten
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.