Spyshots

Bentley’s nog naamloze SUV de weg op

Lanceringsjaar 2016 is nog ver weg en toch heeft Bentley al meerdere teasers van haar nog naamloze SUV de wereld in geslingerd. Opmerkelijk, want normaliter voltrekt zo’n marketingcampagne zich juist nadat het (pinkelende) effect van allerhande spionageplaten is uitgewerkt. En dit is toch echt de eerste keer dat er een prototype van Bentley’s SUV is gespot.

Bentley’s SUV wordt werkelijk een lel van een auto, maar weer niet zo kolossaal als zijn rivaliserende landgenoot, de Range Rover. Voor Land Rover’s grootste is een fractie meer plaatwerk nodig. In het bijzonder aan de bovenzijde van diens koetswerk, want de Bentley verschilt vooral in hoogte met dat model. Lengte en breedte zijn vergelijkbaar, en dat in zekere zin ook voor het exterieurdesign: viriel en bonkig. Ondanks dat pers en publiek Bentley subtiel adviseerden terug naar de tekentafel te gaan na het tonen van de EXP 9 F, zal het design niet ingrijpend veranderen. Daar is Bentley mogelijk is te trots voor.

Flying Spur
Behoorlijke wijzigingen zijn wel doorgevoerd aan het interieurontwerp. Dat is bij de EXP 9 F een stuk strakker en moderner dan bij dit prototype. Mogelijk heeft Bentley in tussentijd aangevoeld dat haar doorsnee klant de futuristische cabine van de conceptcar (momenteel nog) iets te veel van het goede vindt, wat de fabrikant heeft doen besluiten meer aan de veilige kant te gaan zitten. De Flying Spur lijkt daarvoor als inspiratiebron te hebben gediend.

The Beatles
Gebleven zijn daarentegen het grote centrale display en het digitale instrumentarium, waarmee Bentley alsnog kan benadrukken dat het wel degelijk met de tijd mee gaat. Hoewel niet heel goed te zien, is het alsof de gehele klokkenwinkel uit pixels bij het prototype bestaat à la Audi TT (en straks ook de nieuwe Q7 waarmee de Bentley-SUV veel technieken deelt), terwijl de EXP 9 F nog een combinatie met analoge tellers bevat. Wat mooier is mag je zelf bepalen, goed nieuws is in elk geval dat de grafische kwaliteit ervan in lijn ligt met datgene wat we hedendaags van smartphones gewend zijn. De verouderde (Volkswagen-)techniek zoals de Continental GT dat nog heeft kan echt niet meer.
Dankzij deze moderne inborst is, naast het perfect kunnen aflezen waar de muziekvoorkeur van de Bentley-testrijders ligt, ook goed te zien dat de SUV volgestopt wordt met de laatste (rij)technieken die moeder Volkswagen rijk is. Sommige icoontjes spreken daarvoor boekdelen.

V6
Motorisch heeft Bentley de zaakjes al aardig voor elkaar, met de 6.0 liter W12 als oudgediende en een 4.0 liter V8-biturbo als gewetensusser jegens de strenge milieu-instanties. Er gaan zelfs geluiden dat Bentley een V6 gaat introduceren. Een plug-in hybride is sowieso zeker.

Gerelateerde artikelen

Officieel groen licht voor Bentley SUV

Autonieuws
Officieel groen licht voor Bentley SUV
> Artikel lezen

Poging twee voor Bentley's aanstormende SUV

Autonieuws
Poging twee voor aanstormende SUV van Bentley
> Artikel lezen

Bentley EXP 9 F terug naar de designafdeling

Autonieuws
Bentley EXP 9 F terug naar de designafdeling
> Artikel lezen

2016 het jaar van Bentley’s eerste SUV

Autonieuws
2016 het jaar van Bentley’s eerste SUV
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.