Spyshots

'Nieuwe Ford Focus RS vertraagd'

Eerst het goede nieuws. Ford is nog altijd voornemens een nieuwe Focus RS te lanceren. Het slechte nieuws is dat de lancering mogelijk zal worden uitgesteld naar 2016.

Of de nieuwe Focus RS daadwerkelijk vertraagd is en waarom, is niet precies duidelijk. Als we de insiders moeten geloven heeft dit waarschijnlijk te maken met Ford’s nadrukkelijke wens om de nieuwe RS echt te kunnen bombarderen tot grande finale van de huidige generatie Focus. Die wordt kennelijk in 2017 vervangen.

Knallend afscheid
Hoewel het – met name voor de enthousiasteling – onmogelijk valt te begrijpen wat het lonende nut is van het (bewust) uitstellen van een smaakmaker annex imagebuilder, belooft de toekomstige Focus RS sowieso een knallend afscheid te worden. Letterlijk, gezien de enorme kachelpijpen die uit dit kersverse prototype steken. Met een perfect toefje tussengas tijdens het schakelen verwachten we dat daaruit weer heerlijk zwaar geplof zal komen. Althans, daar dromen we nu alvast van, ook al doet de nieuwe RS het met een cilinderkamer minder.

Mag het een beetje meer zijn?

Want, voor wie het gemist heeft, de briljante 2.5 liter vijfcilinder keert niet meer terug. In plaats daarvan doet hoogstwaarschijnlijk de geheel nieuwe 2.3 liter Ecoboost dienst als aanjager. In de Mustang is 'ie al te vinden en daar ontwikkelt deze viercilinderturbo een bevredigende 309 pk. Dat vermogen is feitelijk al voldoende om de oude RS te overtreffen, maar een bescheiden winst van 4 pk doet anderzijds nogal magertjes aan. Om en nabij de 330 pk lijkt er al meer op. Ook om de kapers op de kust, zoals de Leon Cupra, Golf R, Mégane RS en Astra OPC, definitief te snel af te zijn. Zo krachtig als über-hot hatches die luisteren naar A 45 AMG en Audi S3 Plus zal het wel niet worden. Er moet immers iets aanlokkelijks overblijven voor de volgende RS500.

Gerelateerde artikelen

Hebbeding: Drift Stick in je Ford Focus RS

Autonieuws
> Artikel lezen

‘2.3 liter turbomotor voor nieuwe Ford Focus RS’

Autonieuws
‘2.3 liter turbomotor voor nieuwe Ford Focus RS’
> Artikel lezen

Een nieuwe Focus, een nieuwe Ford RS

Autonieuws
> Artikel lezen

2015, hét jaar van de nieuwe Ford Focus RS

Autonieuws
2015, hét jaar van de nieuwe Ford Focus RS
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.