Spyshots

Nieuwe Skoda Fabia vrijwel ongecamoufleerd

De Skoda Fabia is een grijze muis. Dit bedoelen we in de meest positieve zin, want dat wat hij moet doen, doet 'ie goed, maar onopvallend. Zo hadden wij niet in de smiezen dat de huidige generatie al sinds 2006 zijn rondjes aan het draaien is. Een lange tijd voor een auto in het zwaar bevochten B-segment. Maar nu is er dan toch verversing in aantocht.

Update 4 juli 2014: Nieuwe foto's van een zwart prototype toegevoegd.

Gewoontjes, zo zou je de Fabia ook wel kunnen beschrijven. Degelijk, duurbaar en zonder fratsen. Voor toeters en bellen moet je niet bij deze of eigenlijk welke Skoda ook aankloppen. Een bewust besluit van het Tsjechische merk en een keuze die kennelijk wordt gewaardeerd. De Fabia vervult die no-nonsense taak namelijk met verve en verdient nu een tweede modelserie die zijn identiteit niet verloochent.

Logische vernieuwing
Skoda behoudt de Fabia's sterke punten (zoals z'n ruimte) en hult die, bij de nieuwe, in een logisch en bekend jasje. Styling-kenmerken die debuteerden op de Octavia en de Rapid zullen ook hun weg vinden naar de carrosserie van de Fabia. Denk daarbij aan de bredere, strakkere grille, hoekige lichtunits en een strakker design in zijn geheel. Denk in de richting van de (kortere) Spaceback en je hebt de vormen van de nieuwe Fabia aardig voor ogen. De enige grote design-verandering die we er zo op het eerste oog uit kunnen pikken is de voorzichtig aflopende daklijn en kortere C-stijl. Deze moet het bonkige, hogere achterwerk van de huidige Fabia vervangen en de nieuwe visueel wat sprankelender maken.

Motorengamma
Er is nog geen officiële info over, maar we weten het vrijwel zeker: de Skoda Fabia krijgt dezelfde motoren als de vernieuwde Volkswagen Polo. Aan diesels kan je rekenen op louter driecilinders van 1.4 liter groot. Vermogenswaardes van 75, 90 en 105 pk zijn hieraan gekoppeld, waarbij de versie met 90 pk met DSG te bestellen is en 20% bijtelling garandeert. De Polo BlueMotion doet het echter met 14% bijtelling, dus verwachten we de Fabia ook in die bijtellingsklasse terug te vinden. 
Rijden op benzine kan met de splinternieuwe eenliter driecilinder die we ook uit de Volkswagen up! kennen en 60 of 75 pk levert. Daarboven staat een 1.2 liter vierpitter die 90 of 110 pk levert en er zit ook nog een eenliter turbo-driecilinder in de pijplijn die ook 90 pk levert.

2015
Een onthulling op de Autosalon van Parijs in oktober aanstaande lijkt het meest voor de hand liggend. De dealerintroductie volgt vermoedelijk pas in 2015, hetzij kort na de jaarwisseling.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Skoda Fabia doet zich voor als Polo

Spyshots
Nieuwe Skoda Fabia doet zich voor als Polo
> Artikel lezen

Gefacelifte Skoda Fabia in aantocht

Autonieuws
> Artikel lezen

Skoda Fabia doet 2.006 km op één tank

Autonieuws
Skoda Fabia doet 2.006 km op één tank
> Artikel lezen

Bescheiden facelift voor Skoda Fabia (Combi)

Autonieuws
Bescheiden facelift voor Skoda Fabia (Combi)
> Artikel lezen

Skoda-studenten bouwen Fabia pick-up

Autonieuws
Skoda-studenten bouwen Fabia pick-up
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.