Spyshots

Toekomstige Opel Astra voor het eerst op pad

2015 wordt het jaar van de nieuwe Opel Astra. Dat mag ook eigenlijk ook wel, want nu de Mazda3 en Peugeot 308 zulke hoge ogen gooien, naast de steevast goed scorende Focus en Golf, heeft de huidige Astra het nog zwaarder.

Designtechnisch kent de Opel Astra vanaf de huidige generatie een behoorlijk lange houdbaarheidsdatum. Technisch daarentegen loopt de Duitser al sinds 2009 een beetje tegen de feiten aan. Zo is hij bovengemiddeld zwaar en de beschikbare motoren blinken nu niet bepaald uit in enthousiasme en efficiëntie. Twee pijnpunten die Opel met de nieuwe Astra wil aanpakken. Vooral met gewichtsverlies wil het scoren.

100 kilogram
Naar verwachting is de toekomstige Astra gestoeld op het nieuwe D2XX-platform van General Motors, waarop ook de nieuwe Chevrolet Cruze, Volt en de Opel Ampera zijn gebouwd. Een modulair platform dat vele kilo's van de relatief zwaarlijvige Astra af zal schaven. Tot wel 100 kilogram, denken we, zodat overgewicht niet langer de achilleshiel hoeft te zijn. Ter verduidelijking: de heden verkrijgbare Astra 1.4 EcoFlex weegt rijklaar net geen 1.300 kilogram, terwijl een vergelijkbare Golf en 308 daar tussen de 100 en 150 kilogram onder zitten, wat veel is.

Motoren
Naast gewichtsbesparing wordt ook ingezet op fijnere motoren en transmissies. Een veel gehoorde klacht van pers en publiek, maar die Opel de afgelopen jaren al aan oplossen was met gloednieuwe SIDI-benzines en CDTI-diesels. De fabrikant uit Rüsselsheim heeft zelfs een nieuwe eenliter driecilinder ontwikkeld die zijn debuut gaat maken in de Adam. Het is niet eens zo gek om te denken dat die ook zijn weg naar de Astra zal vinden. Downsizen is immers nog altijd de trend waar veel autofabrikanten zich aan vastklampen, en bovendien zijn deze moderne motoren inmiddels lang niet altijd underpowered meer. Qua vermogen doet Opel's driecilinder het bijvoorbeeld met 90 of 115 pk. Dat zal van de Astra geen snelheidsduivel maken, maar dat is ook niet de voornaamste criteria van de doelgroep.

Monza
Naast de hiernaast zichtbare 5-deurs hatchback staan er van de nieuwe Astra natuurlijk ook weer een 3-deurs GTC en een extra praktische Sport Tourer op het programma. En om alvast een indruk te krijgen van het design dat alle carrosserievarianten gemeen zullen hebben, kun je het beste een blik werpen op de Opel Monza. Die conceptcar is een toonbeeld van de designvisie van het Duitse merk voor de toekomstige jaren. Een Opel-toekomst die aangevoerd zal worden door de nieuwe Astra, die visueel nog dynamischer lijkt te worden. Tegelijk lijkt hij een fractie langer, lager en eleganter te gaan worden; geheel in stijl met de Monza Concept dus.

Gerelateerde artikelen

Irmscher previewt zijn nieuwe Opel Astra

Tuning & styling
> Artikel lezen

Altijd connected met de Online Editions van Opel

Overige
Opel Online Edition
> Artikel lezen

Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is

Autonieuws
Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is
> Artikel lezen

Onderschat de volgende Opel Astra OPC niet

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.