Spyshots

Stortkokers verraden bedoeningen nieuwe Audi RS3

Het blijft stil rond die vermeende, extra krachtige Audi S3 Plus, al kan dan niet gezegd worden van de nieuwe RS3. Die zit er met volle zekerheid aan te komen en deze A3-topper doet er weinig aan om dat stil te houden. Zie die enorme stortkokers!

We vonden die twee pijpjes aan één zijde van de eerste RS3 maar zielig. Deze bulderende Audi verdiende eigenlijk van meet af aan die immense ovale kachelpijpen, net als (bijna) alle andere RS-en. Het mocht niet zo zijn, maar daar komt kennelijk verandering in. Dit prototype van de RS3 bevat ze namelijk wel, en zelfs met de doldraaiende camouflage nog op z’n uitgeklopte koets is nu al zichtbaar dat dat zoveel lekkerder smoelt.

Weer die verbluffende 5-cilinder…
Of twee van die stortkokers ook luider brullen, dat hebben we zelf nog niet kunnen beluisteren. De fotograaf die de nieuwe RS3 voor de eerste keer op camera wist vast te leggen naar eigen zeggen wel. En die kwam daarbij tot de conclusie dat de door velen bejubelde 2.5 liter 5-cilinderturbo opnieuw de aandrijving van alle vier de wielen voor z’n rekening gaat nemen. Goed nieuws, want bij auto’s van dit kaliber draait het naast snelheid toch vooral om beleving. Niet dat de hitsige viercilinder van zijn grootste rivaal, de A 45 AMG, dat niet biedt, maar dat voelt toch anders.

… of toch een 4-cilinder?
Over de ingezette trend van 4-cilinders in zelfs de meest potente hot hatches gesproken; er gaan inmiddels geluiden rond dat Audi voor de nieuwe RS3 mogelijk toch zijn oog heeft laten vallen op een zwaar opgepepte versie van de 2.0 liter TFSI zoals die in de S3 ligt. We hebben immers in Genève meegekregen waartoe die – in de TT Quattro Sport Concept – in staat is, namelijk 420 pk. En daarmee wordt ook elk andere compacte ‘hottie’ van dit moment ruimschoots overtroffen. En toch denken we dat Audi’s performance-dochter, quattro, voet bij stuk houdt. We hopen het ten zeerste tenminste. En dan mag het totaalvermogen van ons gerust op een iets lager pitje dan de A 45 AMG zijn gedraaid.

Wanneer de nieuwe Audi RS3 precies publiekelijk de show gaat stelen is niet bekend. Mogelijk nog dit jaar, met een marktlancering in 2015.

Gerelateerde artikelen

Abt Sportsline stopt Audi RS3 liefst 500 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Een knallend afscheid. Dit is de Audi RS3!

Autonieuws
Een knallend afscheid. Dit is de Audi RS3!
> Artikel lezen

Even slikken: prijs Audi RS3 bekend

Autonieuws
Even slikken: prijs Audi RS3 bekend
> Artikel lezen

Audi S3 Plus voert de druk op bij RS3

Autonieuws
Audi S3 Plus voert de druk op bij RS3
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.