Spyshots

Nieuwe Mazda2 slijpt de messen

Je moet van zeer goede huize komen wil je het als merk maken in het tjokvolle B-segment. Mazda weet dat als geen ander. De huidige Mazda2 weet best wat punten bij elkaar te sprokkelen, maar komt uiteindelijk net tekort in vergelijk met de besten. De volgende Mazda2 verbreedt daarom zijn horizon.

Grootste zwakte van de Mazda2’s tot nu toe zijn de beschikbare motoren. Atmosferische krachtbronnen die naar de huidige (Europese) eisen hopeloos achterlopen op de concurrentie. Die gaan er namelijk met soepele, krachtigere en schonere turbomotoren op hoog tempo vandoor. Dat moet anders. Dat zal anders gaan. Hoewel Mazda trouw blijft aan benzineversies zonder de hulp van een drukvuller, zijn haar moderne motoren dankzij het efficiënte SkyActiv-technologie ineens wel concurrerend qua vermogensafgiftes, alsook bovengemiddeld milieuvriendelijk. En dat zijn eigenschappen waarvoor de zakelijke rijder ook in beroering komt. Tegenwoordig een publiek waarvan het B-segment erg afhankelijk is.

1.5 liters
Hoewel niet officieel bevestigd ligt het in de lijn der verwachting dat de toekomstige Mazda2 wordt voorzien van een benzine en een diesel, beide 1.5 liter groot. De eerste is sinds kort verkrijgbaar in de Mazda3 en produceert daarin 100 pk, de andere – de diesel dus – debuteerde zowaar in de Hazumi Concept, de realistische voorbode van de nieuwe 2. Die komt dus zeker in de prijslijsten te staan. Hoeveel vermogen deze SkyActive-D kan ontwikkelen is nog niet bekendgemaakt, dit in tegenstelling tot de haalbare CO2-uitstoot. Die zou volgens Mazda onder een lage 90 g/km liggen.

Trouw aan concept
Los van de krachtbron voorin, heeft de Hazumi op het visuele vlak ook een grote rol in de totstandkoming van de nieuwe 2. Sterker nog, voorbode en eindresultaat zullen erg trouw aan elkaar zijn. Denk de scherpe randjes aan de conceptcar weg en je hebt de nieuwe Mazda2 denkbeeldig op het netvlies staan. Om dat plaatje nog wat te verfijnen kun je het beste een blik werpen op dit prototype. Dat geeft al behoorlijk prijs wat we kunnen verwachten. De grote hamvraag is eigenlijk vooral: wanneer is de nieuwe Mazda2 te koop?

Gerelateerde artikelen

Update: Mazda Hazumi Concept is eerste blik op nieuwe Mazda2

Autonieuws
Update: Mazda Hazumi Concept is eerste blik op nieuwe Mazda2
> Artikel lezen

Hazumi Concept stuwt aan op nieuwe Mazda2

Autonieuws
De Mazda Hazumi: levendige dynamiek
> Artikel lezen

Mazda dipt vele modellen in sportsaus

Autonieuws
Mazda 2 en CX-3
> Artikel lezen

De nieuwe Mazda2 staat Barcelona goed

Fotogalleries
De nieuwe Mazda2 staat Barcelona goed
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.