Spyshots

Designkneepjes maken Audi Q7 ‘slanker’

Twee miljoen per jaar. Geproduceerde auto’s welteverstaan. Dat wil Audi vanaf het jaar 2020 klaarspelen. Een gigantisch aantal voor een premium-fabrikant en de nieuwe Q7 zal daar slechts een gering aandeel in hebben. Maar hij is wel zeer belangrijk voor het merk.

Om haar productiedoel ruim binnen het komende decennium te bereiken gaat Audi de komende jaren maar liefst 20 miljard euro in zichzelf investeren. En dit voor 2018, wat neerkomt op 4 miljard euro per jaar. Een gigantisch bedrag dat eens te meer bewijst dat de autobranche een kapitaalvereiste industrie is.
Een deel van al dat investeringsgeld zal gereserveerd zijn voor het vermarkten van de nieuwe Q7 die in de loop van 2014 daarvoor klaar moet zijn. Marketingcampagnes, gelikte brochures, allerhande persdemo’s, exclusieve proeverijmomenten voor trouwe Audi- en potentiële nieuwe klanten, noem het maar op en Audi zal ze aangrijpen om de Q7 zo goed mogelijk te promoten. Net zoals het dat in 2006 deed en hun uit de kluiten gewassen SUV enigszins onverwachts een voortreffelijke start maakte van een vervolgens glansrijke, lange carrière. Tegenwoordig zijn auto’s van een dergelijk formaat minder in trek, en dan te bedenken dat de nieuwe Q7 nog ruimer in z’n jas zal zitten. Maar de Q7 is desalniettemin erg belangrijk voor Audi: als technolgisch uithangbord naast de A8.

Bol van de snufjes
Want waar de A8 het in de breedte laat hangen, zal de nieuwe Q7 dat eigenlijk in alle richtingen doen. Want je kunt het je misschien nauwelijks voorstellen, maar hij gaat zowaar nog enkele centimeters in de lengte, breedte en mogelijk ook de hoogte groeien. Die extra centimeters scheppen niet alleen ruimte voor de (maximaal zeven) inzittenden, ook de vele snufjes die Audi reeds rijk is vinden erdoor moeiteloos een plekje. Oftewel, de Q7 zal niet onder doen voor de A8, inclusief de mogelijkheid tot het aanvinken van Audi’s innovatieve matrix-verlichting.

Tot 400 kg kwijt
Ondanks de toenemende buitenmaten, die wel eens die van de Mercedes-Benz GL-klasse, Europa’s grootste, kunnen overtreffen, hebben de ontwerpers hun best gedaan om de Ingolstadtse kolos kleiner te doen ogen. Slimme designkneepjes op de meeste gevoelige plekken zijn daarvan de oorzaak.
Dat Audi het zich kan veroorloven de Q7 nog groter te maken is omdat ze hem desondanks een stuk lichter weten te maken. Tot wel 400 kilogram. Dat is veel, al zal de Q7 wel nooit een lichtgewicht worden. Reken nog altijd op een kentekengewicht rond de 2 ton. De geloosde kilo’s dragen dan ook vooral bij aan een lager brandstofverbruik, minder CO2-grammetjes per kilometer en kwiekere rij-eigenschappen.

Gerelateerde artikelen

Autotest | Audi Q7 TDI e-tron quattro

Autotests
Autotest | Audi Q7 TDI e-tron quattro
> Artikel lezen

Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt

Spyshots
Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt
> Artikel lezen

Audi lepelt viercilinder-turbobenzine in Q7

Autonieuws
Audi lepelt viercilinder-turbobenzine in Q7
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.