Spyshots

Seat Leon ST ook als snelle Cupra

Wat zul je als 'brave' huisvader aan je trekken komen bij Seat zeg! De Leon ST komt er immers ook als gepeperde Cupra! En daarmee opent Seat vol de aanval op de Focus ST Wagon en Octavia RS welke de enige concurrentie vormen. Daarmee laten de Spanjaarden eindelijk weer zien het temperament nog te hebben.

Snelle, hete stationwagens zijn op één hand te tellen en worden alsmaar zeldzamer. Audi vond ze uit, maakte het fenomeen groot en is er vandaag de dag nog steeds meester in. Volkswagen en BMW hadden respectievelijk ooit eens de Passat R36 en M5 Touring, maar daarvan hebben ze helaas afscheid genomen omdat ze niet te slijten zouden zijn. Gelukkig houdt Mercedes nog wel vast aan de C 63 AMG en E 63 AMG, en ook de CLS 63 AMG past keurig in het plaatje van performance-stations. Maar hiermee hebben we het lijstje aan spontane bekendheid ook wel gehad. Een shortlist waarin Volvo vroeger steevast in de top-3 stond met hun verslavende R-modellen van de 850 en V70. Ook die zijn niet meer. In de Cadillac CTS-V Sport Wagon kan er heden een waardig alternatief worden gevonden.
Al met al maakt dit het clubje aan grote-stappen-snel-thuis-bagagebakken nog best omvangrijk, alleen kleeft er aan elk van de genoemde auto’s nogal een vervelend nadeel: ze zijn voor de gewone man niet te bekostigen. En betaalbare alternatieven zijn er pas echt nauwelijks. We noemen de Skoda Octavia Combi RS en Ford Focus Wagon ST. That’s it! De Opel Insignia OPC willen wij namelijk niet bepaald het koopje van de week noemen en staat een treetje hoger op de ladder. De Seat Leon Cupra ST zal dat zeker ook niet zijn, maar desalniettemin ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Hete stations zijn gaaf!

“Volvo stond vroeger steevast in de top-3 met hun verslavende 850 en V70 R. Ook die zijn niet meer.”

265 pk
En gaaf, dat kan de eerste familie-Cupra wel eens worden. Er bestaan nog altijd twijfels of Seat daadwerkelijk met slechts één Cupra-motorisering komt, maar ongeacht of dit werkelijkheid wordt, het mooie is dat deze het minstens tot 265 pk schopt. Voor minder doen de Spanjaarden het niet langer hebben ze beloofd. Met zoveel vermogen uit een geblazen 2.0 liter viercilinderturbo zou de Seat Leon Cupra ST de directe concurrentie ruimschoots overtreffen. Enkel de gelijknamige Focus komt met z’n 250 pk enigszins in de buurt. De Octavia Combi RS blijft ver achter met 220 pk. En dat is er nog de stille hoop op een Cupra R…

Update 21 januari 204: Inmiddels weten we dat de gloednieuwe Leon Cupra het tot 280 pk weet te schoppen. Voor deze Leon Cupra ST zal dat niet anders zijn.

Gerelateerde artikelen

300 pk voor aangesterkte Seat Leon Cupra

Autonieuws
300 pk voor aangesterkte Seat Leon Cupra
> Artikel lezen

Dubbele primeur: nieuwe, 3-deurs Seat Leon Cupra

Spyshots
Dubbele primeur: nieuwe, 3-deurs Seat Leon Cupra
> Artikel lezen

Seat Leon Cupra 300: 140 euro per pk

Autonieuws
Seat Leon Cupra 300: 140 euro per pk
> Artikel lezen

8 redenen waarom de Seat Leon Cupra 300 een feest is

Autotests
> Artikel lezen

´Volgende Seat Leon Cupra stuk sneller´

Autonieuws
´Volgende Seat Leon Cupra stuk sneller´
> Artikel lezen

Vernieuwde Seat Leon te bestellen vanaf 22 mille

Autonieuws
Vernieuwde Seat Leon te bestellen vanaf 22 mille
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.