Spyshots

Nieuwe Mazda MX-5 hangt in de bocht

De MX-5 is ’s werelds meest verkochte roadster en als het aan Mazda ligt moet dat natuurlijk zo blijven. De eerste tekenen klinken in ieder geval veelbelovend.

Enkele redenen waarom de MX-5 zo gewild is onder liefhebbers die van open rijden houden is het bovengemiddelde stuurgedrag van de Mazda, de betaalbaarheid en z’n lange historie. Het behouden van dat laatste is slechts een kwestie van hem in leven houden, die andere twee zijn steeds moeilijker te prolongeren. In de loop der tijd zijn er immers kapers op de kust verschenen. Neem de Toyota GT86 en Subaru BRZ. Weliswaar geen cabrio’s, maar qua bouw en rijgedrag wel uit het soortgelijke hout gesneden, en dat voor vergelijkbare prijzen.

Alfa
Vroeger had de MX-5 nauwelijks serieuze concurrentie, hoofdzakelijk vanwege het hoge ‘value for money’-gehalte van de Japanner. Tegenwoordig is dat dus anders en zal Mazda echt haar beste beentje moeten voorzetten om het gigantische succes van haar roadster vast te houden. Dit niet in de laatste plaats omdat de MX-5 voor het eerst in de historie een bloedbroeder krijgt in de vorm van de nieuwe Alfa Romeo Spider. En aannemelijk is dat die dezelfde capaciteiten zal bezitten als de MX-5. Bovendien, wie aan Italiaanse auto’s denkt, denkt aan karrevrachten karakter. Die eigenschap is voor veel autoliefhebbers veel (geld) waard, al heeft het daar bij de MX-5 eigenlijk ook nooit aan ontbroken. Maar toch.

Eigen gezicht
Wat in het voordeel van de MX-5 is (maar ook de Alfa Spider), is dat hun karakters van elkaar zullen verschillen, ondanks dat ze hun technieken delen. Dat hebben de ontwikkelingspartners al tegenover elkaar en de wereld uitgesproken. Dit zal onder andere te merken zijn aan de geleverde aandrijflijnen. De Spider zal niet de beschikking krijgen over de bejubelde SkyActiv-motoren; die houdt Mazda voor zichzelf om de nieuwe MX-5 aan te drijven.
Uit deze spyshots is op te maken dat Mazda tevens voor een grotere spoorbreedte gaat. En de MX-5 lijkt ietsje langer te worden. Doorgaans dragen deze stappen bij aan een rustiger, comfortabeler rijgedrag. Maar we willen niet al te veel vooruit lopen op de zaken. Bij het naderen van 2015 ongetwijfeld meer concrete details.

Gerelateerde artikelen

Afneembare hardtop voor Mazda MX-5 Cup

Autonieuws
> Artikel lezen

Fotoserie Mazda gooit nog wat kolen op het vuur

Fotogalleries
> Artikel lezen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5

Autonieuws
Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.