Spyshots

Derde generatie Audi TT onderweg

Hoeveel TT-generaties er ook nog zullen verschijnen, geen enkele zal meer zo’n impact maken als de eerste. Dat was een instant klassieker en dat lukt doorgaans maar één keer. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te verbeteren valt. Sterker, de derde generatie TT belooft plezieriger te worden dan zijn voorgangers, grotendeels vanwege het dumpen van kilo’s.

Voor betere prestaties maakt Audi dankbaar gebruik van het moderne en bovenal lichtere MQB-platform. Door de nieuwe TT daarop te planten wordt al meteen veel ballast bespaard. Koppel dit aan verfijnde, krachtigere TSI-benzinemotoren, een stijver chassis en onder meer een geoptimaliseerde stuurinrichting en ophanging en de derde generatie TT belooft een stuk scherper te sturen dan zijn relatief zware voorgangers. Die wogen tegen de 1.300 kg, met de nieuwe TT mikt Audi op een leeggewicht van 1.200 kg.

Sport Quattro
Ondanks dat de wielbasis met enkele centimeters toeneemt (voor meer binnenruimte), oogt de nieuwe TT nog even gedrongen en gespierd als voorheen. Dat komt omdat het karakteristieke exterieurdesign slechts een evolutie is op dat van de huidige TT – die op z’n beurt weer een gemoderniseerde versie van de eerste generatie is. Zichtbaar is dat de voorzijde z’n typische rondingen langzamerhand aan het verliezen is. De neus van de nieuwe TT is weer een tikkeltje scherper en overduidelijk is dat de Audi Sport Quattro (Concept) als inspiratiebron daarvoor heeft gediend.

Medio 2014
Hoewel dit pas de eerste keer is dat we de nieuwe TT hebben kunnen betrappen is de marktlancering niet eens zo ver weg meer; in de tweede helft van 2014 is het al zover, met waarschijnlijk een showdebuut in Genève. Verwacht overigens tijdens de onthulling dat het aangeboden motorenpalet niet veel veranderd zal zijn. De voorgeschotelde TSI´s zullen tussen de 220 en 300 pk ontwikkelen, met tegen de 400 pk voor de later te verwachten TT-RS.

Gerelateerde artikelen

Abt pompt Audi TTS op tot 370 pk

Tuning & styling
Abt TTS
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Sportief figuurtje: Audi TT S line competition

Autonieuws
Sportief figuurtje: Audi TT S line competition
> Artikel lezen

Visueel verlekkeren: Audi TT clubsport turbo concept

Fotogalleries
Audi TT clubsport turbo concept
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.