Spyshots

Porsche Macan heeft niets meer te verbergen

Laat de Porsche Macan maar komen, wij zijn er wel aan toe. We wachten al 3 jaar sinds het nieuws uitkwam dat er een kleinere Cayenne geboren zou worden. En dat die stempel op het model de lading dekt, bewijzen deze verse spyshots van een vrijwel naakte Macan eens te meer.

De Macan is van de Cayenne als wat de Audi Q3 van de Q5 is: in hele grote lijnen dezelfde auto, maar net even wat compacter en voorzien van een licht uitstekende kont om nog wat extra liters aan bagageruimte te verzamelen. Gekscherend vertoont de Macan onderhuids gelijkenissen met de Q5. Ze staan op hetzelfde platform, maar als we Porsche moeten geloven is daarmee ook alles gezegd. De Macan zou een volwaardige Porsche zijn, met (nog) scherpere stuureigenschappen dan zijn concernbroeder. De Macan zou een ware ‘gooi-en-smijt-SUV’ zijn.

Verkoopknaller
Hoewel we het interieur nog moeten zien, is het grootste verschil met de grote Cayenne wellicht de vraagprijs. Die van de Macan begint naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 euro lager. De voordeligste Cayenne, de 3.0 Diesel, start op het moment van schrijven bij net geen 85 mille. En het is goed mogelijk dat juist deze factor ervoor gaat zorgdragen dat de Macan het stokje van best verkopende Porsche van de Cayenne overneemt. Porsche zal de laatste zijn die daar om treurt, want dat zou betekenen dat de gewenste jaarproductie van 150.000 eenheden wel eens sneller bereikt wordt dan het beoogde jaar 2018.

Allemaal turbo
Dat de Cayenne met de Macan naast zijn zijde nog steeds een glansrol te vervullen heeft, geeft het motorgamma van de Macan aan. Geen achtcilinders namelijk voor dat model. Sterker, sinds midden jaren ’90 halveert Porsche het aantal cilinders van de geleverde motoren weer. De Macan is namelijk de eerste Porsche sinds de 968 die wordt voortgetrokken door een 4-cilinder. De overige motoren zijn zescilinders, waarvan er twee benzine drinken en de derde enkel dieselolie lust. Allemaal wel voorzien van een turbo natuurlijk, want er moeten immers hoge vermogens gedraaid worden. Bij het instapmodel is dat al zo’n 200 pk. Topmodel is de later te volgen Macan Turbo met dubbel-geblazen V6, goed voor om en nabij de 400 pk. In ieder geval meer dan de Q3 RS.  

Porsche zal de nieuwe Macan introduceren op de IAA Frankfurt. Nog een maand te gaan.

Gerelateerde artikelen

Kekke kleur voor vernieuwde Porsche Macan

Spyshots
> Artikel lezen

Zou jij 160 mille voor deze Porsche Macan betalen?

Autonieuws
> Artikel lezen

5 kleurrijke Porsches Macan herdenken Le Mans-successen

Autonieuws
5 kleurrijke Porsches Macan herdenken Le Mans-successen
> Artikel lezen

Nagelnieuwe Porsche Macan kopen voor 17 mille?

Autonieuws
> Artikel lezen

Overtreffende trap: Porsche Macan Turbo Performance

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.