Spyshots

Slechts een jaar wachten op nieuwe BMW X5 M

Goed nieuws voor fans grote, bizar-snelle SUV’s: de nieuwe BMW X5 M volgt relatief snel na het onlangs gepresenteerde normale model. Nog beter, ondanks dat de X5 M niet of nauwelijks krachtiger wordt zal hij toch sneller zijn.

De sleutel tot een snellere, maar waarschijnlijk niet krachtigere BMW X5 M is gewichtsbesparing. Voorin de neus zal een geüpdatete versie van de 4.4 liter V8-twinturbo wederom goed zijn voor zo’n 555 pk en 680 Nm aan koppel. Echter omdat het M-blok ongeveer 100 kilogram minder voort zal hoeven trekken en de 6-traps automaat verruild wordt voor de snellere 7-traps M-DCT zal de nieuwe X5 M enkele tienden sneller naar 100 km/h spurten dan de 4,7 seconden die de huidige super-X5 daarover doet. De topsnelheid zal door de verbeterde pk/gewichtsverhouding ook toenemen als deze niet is afgeregeld op 250 km/h. We mikken op 280 km/h wanneer de begrenzer verwijderd is als onderdeel van het optionele M Performance Package.

Bewegelijk
Minder kilo’s betekent doorgaans ook een auto die makkelijker van richting verandert. Nu doet de bestaande X5 M dat al ondanks zijn gigantische 2,2 ton aan massa, de nieuwe zal nog bewegelijker zijn. Iets te enthousiast die ene bocht ingevlogen, vertrouw dan (tot zekere hoogte) op de geavanceerde elektronica. Daarvan zal de nieuwe nog meer in huis hebben. En als ook de elektronische engeltjes niets meer kunnen uithalen, dan is het laatste redmiddel de gigantische remschijven voorzien van (afwijkend gekleurde) remklauwen met meerdere zuigers per schijf. Zij garanderen een zo snel mogelijk stilstand.

Lagere vanafprijs
Nog een bijkomend voordeel van het lagere wagengewicht is het gunstigere verbruik, al zullen de brandstofkosten voor kopers een rotzorg zijn. Wat daarentegen vast wel in de smaak zal vallen bij de doelgroep is een lagere vanafprijs als gevolg van een gereduceerde CO2-uitstoot. De laatste tijd zien we dat zeer krachtigere, maar minder dorstige performance-auto’s tot wel € 30.000,- goedkoper zijn dan hun voorgangers. Een flink bedrag waar je weer meer accessoires van kan kopen. Want dat de optielijst evenredig meegroeit met de prestaties van elke generatie staat buiten kijf.

Q4 2014
De nieuwe BMW X5 staat vanaf medio november bij de dealer. Toen de vorige E70-generatie werd gepresenteerd begin 2006 moesten we daarna nog 2,5 jaar wachten op de X5 M. Bij de nieuwe kiest BMW voor een snellere lancering. Verwacht hem al te kunnen bestellen aan het einde van 2014.

Gerelateerde artikelen

Internet is BMW M2 Competition te snel af

Autonieuws
> Artikel lezen

Hangen in de bocht met de BMW M8 Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Goedmakertje: BMW M4 Cabrio 30 Jahre Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Soft Close-portieren BMW X5 amputeren duim

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.